Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jadran bez radne snage, poslodavci nemaju koga zaposliti

jadran

Hrvati sve više tokom ljetne turističke sezone biraju sezonski rad u Austriji, Njemačkoj i Irskoj, izbjegavajući Jadran.

Veliki broj ugostitelja na Jadranu sve teže pronalazi radnike za sezonu, pa udarne ljetne mjesece započinju sa nekompletnim osobljem.

U Austriji, Njemačkoj i Irskoj za isti posao može se dobiti dvostruko veća plata, a i uslovi rada su mnogo bolji, tvrde oni koji su već proveli turističku sezonu radeći u tim zemljama.

Neki hrvatski sezonski radnici upozoravaju da na Jadranu poslodavci za rad bez slobodnog dana plaćaju 4.000 kuna (oko 540 eura), od čega samo dio na račun, a ostalo na ruke.

Umjesto za 4.000 ili 6.000 kuna (oko 810 eura), u inostranstvu se za isti posao može dobiti 12.000 (oko 1.620 eura) i više.

Cjelodnevno stajanje na nogama, mala prosječna plata, neplaćanje prekovremenih sati, izostanci slobodnih dana – sve to utiče da ljudi masovno odlaze sa hrvatskog Jadrana u inostranstvo na sezonski rad, priznaju radnici u ugostiteljstvu.

Zbog toga istarski ugostitelji mijenjaju dosadašnji sistem – nude povišice, regrese, naknade za Božić, besplatnu hranu i smještaj u malim hotelima koji se u Istri grade upravo za tu svrhu.

Osim slabijih uslova rada, mnogi Hrvati idu na sezonski rad u inostranstvo i zbog duže turističke sezone, koja se ne završava već u seprembru, navode hrvatski portali.