Biznis

Zbog pandemije

Japan najsiromašnijim zemljama pomaže sa 3,4 milijarde dolara

17/12/2021

IDA je jedna od pet ustanova članica grupe Svjetske banke, osnovana 1960. godine

Japan će uputiti pomoć Međunarodnom udruženju za razvoj (IDA), fondu Svjetske banke za najsiromašnije zemlje, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministarstvo finansija Japana objavilo je da će IDA-i u okviru borbe protiv pandemije COVID-19 biti pružena finansijska pomoć od 376 milijardi jena (oko 3,4 milijarde dolara).

Pomoć će se koristiti za isporuku vakcina protiv COVID-19 u 74 zemlje s niskim prihodima, za ublažavanje krize izazvane gubitkom radnim mjesta u jeku pandemije u tim zemljama kao i za borbu protiv klimatskih promjena.

IDA je jedna od pet ustanova članica grupe Svjetske banke, osnovana 1960. godine. Osigurava beskamatne kredite najnerazvijenijim zemljama svijeta, a u toj grupi trenutno se nalazi 81 zemlja, s ukupnim stanovništvom od 2,5 milijardi osoba.

Te zemlje nemaju pristup finansijskim tržištima i ne mogu pozajmljivati sredstva po tržišnim uvjetima. IDA tim zemljama odobrava sredstva za finansiranje programa usmjerenih na pružanje javnih usluga (obrazovanje, zdravstvo, pročišćavanje voda) te za podršku strukturnim reformama i kapitalnim ulaganjima.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.