Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Japan u deflaciji deveti mjesec zaredom, nezaposlenost u porastu

japan

Potrošačke cijene u Japanu pale su u novembru deveti mjesec zaredom, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci, a pad bilježi i potrošnja domaćinstava, dok se nezaposlenost povećala.

Bazna inflacija, koja isključuje volatilne cijene hrane i energenata, iznosila je u posmatranom mjesecu minus 0,4 posto na godišnjem nivou, objavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, prenosi agencija France-Presse.

Ekonomisti su prognozirali pad potrošačkih cijena od 0,3 procenta.

To je još jedan udarac naporima vlade i Banke Japana da podignu treću najjaču ekonomiju svijeta masivnom javnom potrošnjom i agresivnim mjerama monetarnog popuštanja, ocjenjuje francuska agencija.

Zvaničnici u Tokiju pripisuju krivicu za neuspeh u postizanju ciljane inflacije od dva posto eksternim faktorima, kao što su pad cijena energije i neizvjesnost u pogledu ekonomija u usponu.

Prošlog mjeseca, centralna banka je objavila da očekuje dostizanje projektovane inflacije od dva posto u martu 2019., četiri godine kasnije od prvobitno planiranog trermina.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da je potrošnja domaćinstava u Japanu u novembru također pala deveti mjesec uzastopno, za 1,5 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Stopa nezaposlenosti u zemlji je u novembru, međutim, narasla na 3,1 posto sa tri posto u oktobru, navedeno je u saopćenju ministarstva.