Biznis

Japanci zainteresirani za energetski sektor BiH

21/01/2016

Predstavnici japanske kompanije Marubeni sa sjedištem u Češkoj i Rumuniji Kazuya Kodama i Tashiro Kimura posjetili su danas Agenciju za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) gdje su razgovarali s direktorom Agencije Gordanom Milinićem.

Predstavnici japanske kompanije su se interesirali za velike energetske projekte (termo, hidro i vjetroelektrane) kojima BiH raspolaže, kao i velike projekte koji se odnose na sektor voda i okoliša.

Direktor Milinić sa suradnicima je obavijestio investitore o velikim projektima kojima raspolažu javne kompanije BiH, kao i privatne, kao i o uvjetima za ulaganje i status stranih investitora u BiH.

Investitorima su uručeni raspoloživi projekti, te date detaljnije informacije o njima.

Milinić je istakao značaj da se investitori direktno upoznaju s vlasnicima/nosiocima navedenih projekata, te naglasio da će FIPA pružiti svu potrebnu pomoć oko povezivanja investitora i nadležnih institucija, kao i svaki drugi vid pomoći koja je u nadležnosti Agencije.

– Investitori će dobijene informacije i projekte analizirati, za sve dodatne informacije će se obratiti FIPA-i, te će informirati Agenciju o daljim koracima. Agencija će biti u stalnom kontaktu s investitorima – navodi se u saopćenju iz FIPA-e.

Kompanija Marubena osnovana je 1858. godine u Tokiju. Posjeduje 10 ureda u Japanu i 117 ureda u 64 zemlje svijeta, te broji 4.289 zaposlenih. Posluju u oblasti poljoprivrede, hemijske industrije, energetskom i metalnom sektoru, izgradnje energetskih postrojenja, transporta i mašinske industrije.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.