Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jašarspahić: Obnovljive izvore energije moramo maksimalno pratiti

mirsad_jasarspahic444

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH (FBiH) Mirsad Jašarspahić, koji je govorio u uvodnom obraćanju na “Info danu obnovljivih izvora energije” održanom u okviru Međunarodnog sajma energetike “Energa” u Sarajevu, stanje u sektoru obnovljivih izvora energije ocijenio je zadovoljavajućim te kazao da BiH ima snažne hidropotencijale.

Ukazao je na činjenicu da hidroelektrane u oba bh. entiteta čine 38 posto kapaciteta za proizvodnju električne energije, što BiH stavlja u poziciju iznad, naprimjer, Njemačke, ali i drugih zemalja Evropske unije, odnosno iznad zacrtanog prosjeka EU u 2030. godini.

Privredna komora FBiH jedina je u komorskom sistemu BiH koja ima posebno udruženje obnovljivih izvora energije, čime su, kako je rekao potpredsjednik Jašarspahić, prepoznali trend i pravac na koji se BiH i njena privreda postavlja.

– Obnovljivi izvori energije su nešto što moramo maksimalno pratiti te koristiti ono što imamo u BiH – kazao je te istakao da se na ovaj način jačaju domaća proizvodnja i energetski sektor generalno.

Jašarspahić je mišljenja da svu strategiju energetskog sektora treba bazirati na jačanju postojećih elektroprivrednih kompanija.

– To je najveći integrativni faktor privredne slike BiH. Za ove firme veže se čitav niz kompanija – rekao je, dodajući da se na ovaj način stvaraju dodatna radna mjesta, tako da u energetskom sektoru trenutno postoji oko 100.000 radnih mjesta, direktnih ili indirektnih.

Stoga, bitno je zadržati stabilnost energetskog sektora i razvijati ga na način da se čitava njegova mreža razvija.

Potpredsjednik Federalne privredne komore naglasio je da je, kada su u pitanju obnovljivi izvori energije, zagovornik hidropotencijala.

– Razlog tome je činjenica da postoji sigurno više od 1.000 megavata neiskorištenih kapaciteta hidropotencijala u BiH – dodao je.

Napomenuo je da je Federalna privredna komora tradicionalno partner sajma, što će biti i ubuduće, a kroz svoj rad i aktivnosti, Komora ima namjeru promovirati i sajam “Energa”.