Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jedan od osnivača firme GIKIL isključio drugog osnivača iz NO

koksna industrija lukavac

Kompanija GSHL (Global Steel Holdings Limited) iz Londona, jedan od osnivača privrednog društva Global Ispat Koksna industrija Lukavac (GIKIL), isključila je predstavnike drugog osnivača, lukavačkog Koksno-hemijskog kombinata, iz Nadzornog odbora zajedničke firme i na svih pet pozicija u Nadzornom odboru imenovala svoje predstavnike.

To je navedeno u saopćenju koje je potpisao Zuhdija Hasanhodžić, vršilac dužnosti direktora i zastupnik Koksno-hemijskog kombinata.

Imenovanje predstavnika u Nadzorni odbor GIKIL-a obavljeno je na jučerašnjoj skupštini tog privrednog društva u Lukavcu.

Kako se navodi u saopćenju, na skupštini je trebalo da dođe do deblokade rada organa Društva, koji je veoma otežan usljed blokade organa upravljanja (Uprava, Nadzorni odbor, Skupština). Blokadu vrši, kako se dalje tvrdi, generalni direktor GIKIL-a “uz pomoć pojedinih uposlenika i vanjskog advokata koji faktički upravlja firmom”.

Namjera je bila, kaže se u saopćenju, da se usklade odnosi odlučivanja u Skupštini naspram unesenog (uplaćenog) a ne ugovorenog kapitala, što bi značilo da predstavnik Koksno-hemijskog kombinata ima 70, a predstavnik GIKIL-a 30 glasova u Skupštini. Takav omjer je upisan u Knjizi udjela koju vodi Uprava GIKIL-a.

-Međutim, prije početka Skupštine, nakon jednosatnog ubjeđivanja da se identifikujemo, advokat GSHL-a nije dopuštao nego je insistirao da nas iz Koksno-hemijskog kombinata uvede u pravnu zamku, da sjednica Skupštine započne po njihovim omjerima i da tako izvrše svoje namjere, a to je smjena članova Uprave, bosanskih državljana, te postavljanje svojih, indijskih članova.

Po izlasku iz sale predstavnika Koksno-hemijskog kominata, GSHL je nastavio nelegalnu sjednicu i u Nadzorni odbor GIKIL-a, pored svoja dosadašnja tri člana, dodao još dvojicu, što je uzimanje apsolutne vlasti umjesto pripadajućih 30 posto – navedeno je u saopćenju iz Koksno-hemijskog kombinata čiji je potpisnik Zuhdija Hasanhodžić.