Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Agencija za sigurnost hrane BiH

Jedan proizvod se povlači s bh. tržišta zbog mogućeg ozbiljnog rizika za zdravlje

market kupovina potrosacka korpa
Foto: Screenshot/YouTube

Navedeni proizvod može predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na laktoprotein, te se povlači s tržišta, saopćeno je iz ASHBIH-a

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine (ASHBiH) s tržišta BiH povlači proteinske krekere s chia sjemenkama i sjemenkama lana branda “YUKYBIO” zbog mogućeg ozbiljnog rizika za zdravlje.

Sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (EU RASFF) obavijestio je ASHBIH da su na tržište BiH isporučeni proteinski krekeri s chia sjemenkama i sjemenkama lana branda “YUKYBIO” u kojima je utvrđena prisutnost nedeklariranog mliječnog proteina.

Navedeni proizvod može predstavljati ozbiljan rizik po zdravlje potrošača osjetljivih na laktoprotein, te se povlači s tržišta, saopćeno je iz ASHBIH-a.

Također, navode kako ovaj proizvod nije u skladu s odredbama Pravilnika o pružanju obavijesti potrošačima o hrani, te da su sve raspoložive informacije o proizvodu, u skladu s važećim propisima, dostavljene na daljnje postupanje mjerodavnim inspekcijskim tijelima u BiH od kojih je zatraženo poduzimanje mjera i povratno obavještavanje Agencije.

Foto: ASHBiH