Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

privredno čudo

Jedna od najrazvijenih općina u BiH će 70 posto struje dobijati iz sunca

solarni paneli
Foto: Unsplash

Riječ je o općini koja je jedna od najrazvijenijih u Bosni i Hercegovini, a ovim dokazuje zbog čega je privredni lider


Općina Tešanj u fotonaponskim elektranama na svojoj teritoriji proizvodit će 70 posto električne energije koju potroše domaćinstva i privreda, najavio je načelnik općine Suad Huskić.

Ova općina je jedna od najuspešnijih u korištenju obnovljivih izvora energije u Bosni i Hercegovini, a ozbiljne korake u energetskoj tranziciji pravi i Opština Lopare, ali i Grad Mostar.

Samo do 2020. godine, kako se navodi u Akcionom planu održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama Općine Tešanj do 2030. (Sustainable Energy and Climate Action Plans – SECAP), registrovano je 15 fotonaponskih elektrana ukupne instalisane snage 608 kW, prenio je Balkan Green Energy News.

Rast broja stanovnika

Te elektrane na godišnjem nivou proizvode oko 742,15 MWh električne energije i najvećim dijelom su ih instalirale firme za sopstvenu potrošnju.

Na otvaranju 17. Međunarodnog sajma privrede Tešanj – BiH 2023 načelnik Huskić rekao je da im je porastao broj stanovnika od popisa 2013, da su među deset općina u BiH u kojima je više rođenih nego umrlih i prvi u Federaciji BiH po broju učenika u osnovnim školama.

U općini, kako je naveo, radi 2.817 firmi sa oko 14.000 radnih mjesta. Tešanj, prema njegovim riječima, već sprovodi energetsku tranziciju.

Na kraju naredne godine imat ćemo oko 400 solarnih elektrana, instalirane snage 17 MW koje će proizvoditi 70 posto električne energije koju Tešanj troši odnosno firme sa 14.000 radnih mjesta i oko 44.000 stanovnika, poručio je Huskić.

Inače, on je početkom septembra od Regulatorne komisije za energiju Federacije BiH (FERK) dobio dozvolu za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju obnovljivih izvora energije Foton.

Prva solarna elektrana

Fotonaponska elektrana ima instalisanu snagu od 23 kW, a očekivana godišnja proizvodnja je 34 MWh.

Tešanj je i lokacija na kojoj je u aprilu ove godine Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini započela gradnju svoje prve solarne elektrane. Green Vakuf Tešanj imat će snagu od 100 kW.

Muftija zenički Mevludin-ef. Dizdarević ovaj događaj ocijenio je kao historijski jer Islamska zajednica postaje investitor i smanjuje svoju zavisnost od donacija i članarina.