Ministar privrede ks

Jeličić: Želim da se odužim voljenom gradu (VIDEO)

090320_Drasko_Jelicic_markica2

Naveo je da će biti izvršena analiza i preispitani postojeći poticaji poljoprivredi, te omogućeno da dodjela planiranih sredstava bude provođena po propisanim procedurama i prioritetima kako bi ih poljoprivrednici dobili kad su im najpotrebniji

Ministar privrede Kantona Sarajevo Draško Jeličić izjavio je u intervjuu za Fenu da je imenovanjem na funkciju kantonalnog ministra preuzeo veliku odgovornost, jer taj resor pokriva veliki broj djelatnosti.

– Te iste djelatnosti na nivou Federacije pokriva čak pet resornih ministara i svjestan sam da me očekuju velike obaveze – rekao je Jeličić.

Istakao je da će među prvim prioritetima u radu ministarstva biti upravljanje i gospodarenje šumama i šumskim zemljištem uz primjenu zakonske regulative i na načelima šumarske prakse, te da će na godišnjem nivou udvostručiti broj sadnica sa 100.000 na 200.000.

– Time ćemo povezati ekologiju i ono što je najvažnije za stanovnike KS a to je čist zrak, posebno u zimskim mjesecima – dodao je Jeličić.

Naveo je da će biti izvršena analiza i preispitani postojeći poticaji poljoprivredi, te omogućeno da dodjela planiranih sredstava bude provođena po propisanim procedurama i prioritetima kako bi ih poljoprivrednici dobili kad su im najpotrebniji.

Jeličić je kazao da će jačati saradnju s Privrednom komorom i Udruženjem poslodavaca Kantona Sarajevo, kao i da će biti usvojeni planski dokumenti u oblasti turizma.

Dodao je da je u posljednjih nekoliko dana održao nekoliko sastanaka s rukovodiocima javnih ustanova u KS među kojima je Centar Skenderija kojoj oživljavanjem privrednog grada i sportskih sadržaja treba vratiti status kakav je imala za vijeme olimpijade.

Jeličić je naglasio da se sastao i sa predstavnicima JU Centar za napredne tehnologije koji okuplja vrhunske stručnjake iz brojnih oblasti koji se bave certificiranjem i standardizacijom, što bi trebalo doprinijeti osvajanju novih tehnologija i većoj konkurentnosti bh. proizvoda.

Rekao je da je tokom vikenda prisustvovao prezentaciji članova Organizacionog odbora takmičenja šumarskih radnika u nordijskim disciplinama na Igmanu gdje su mu predstavljeni projekti od značaja za oblasti šumastva, turizma i privrede a na dobrobit svih stanovnika u smislu korištenja planine tokom čitave godine.

– Ako Sarajevo djelimično vrati svoj olimpijski sjaj bit ćemo u prilici da turisti, koji nisu više zainteresovani samo za obilazak grada, mogu koristiti te staze i ljeti i zimi – naveo je Jeličić.

Poručio je da želi da se fama oko njegovog izjašnjavanja o nacionalnosti završi istakavši da je rođen u Sarajevu u multikonfesionalnoj i multietničkoj porodoci, te da je odgojen u duhu multikulturalnosti.

– Moje temeljno građansko i ustavno pravo je da se izjasnim kako želim i ne bi želio više govoriti o toj temi. Želim da se odužim svom voljenom gradu u kojem sam proveo svoj životni i radni vijek tako što ću pokušati poboljšati uslove rada i omogućiti ubrzano zapošljavanje mladih kako bismo spriječili njihov odlazak, i podržat ću sve projekte koji donose dobrobit građanima Kantona Sarajevo – rekao je Jeličić.