Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

predstavnik MMF-a u BiH

Jewell: Bez reformi nema novca ni kandidatskog statusa

mmf (1)

Nesuglasice dolaze u trenutku kada se sve ekonomije bore s posljedicama pandemije koronavirusa i novi aranžman bio bi od velike pomoći entitetskim budžetima

Postoje neslaganja i s Federacijom BiH i s Republikom Srpskom vezano za novi aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF). Za postizanje dogovora će biti neophodan kompromis svih strana. Mi smo spremni u svakom trenutku ponovo početi razgovore. Izjavio je ovo u razgovoru za “Dnevni avaz” Andrew Jewell, rezidentni predstavnik MMF-a u Bosni i Hercegovini, komentirajući činjenicu da nije postignuta saglasnost oko Pisma namjere i trogodišnjeg aranžmana s MMF-om.

Iz ove flnansijske organizacije je rečeno prije nekoliko dana da s vlastima u BiH o novom trogodišnjem proširenom aranžmanu još nije postignut dogovor zbog nedostatka konsenzusa u vezi s reformama koje bi trebale biti dio programa. Zbog toga je na čekanju kreditni aranžman težak 1,5 milijardi maraka. Nesuglasice dolaze u trenutku kada se sve ekonomije bore s posljedicama pandemije koronavirusa i novi aranžman bio bi od velike pomoći entitetskim budžetima.

– Odgovor na pandemiju je inicijalno bio veoma efikasan u pogledu kontrole širenja virusa. Međutim, “lockdown” u proljeće je ostavio snažne posljedice na ekonomske aktivnosti, a nedostatak koordinacije između vlasti ometa oporavak. Bankarski sektor je pokazao otpornost zahvaljujući zaštitnim slojevima kapitala i likvidnosti koji su stvarani posljednjih godina – govori Jewell.

On tvrdi da u BiH imaju povjerenje u svoju valutu zahvaljujući aranžmanu valutnog odbora.

– Gledajući naprijed, mi vjerujemo da je potrebna veća podrška i stanovništvu i poslovnim subjektima da bi osigurali održiv oporavak. Mjere bi mogle uključiti daljnje subvencioniranje plaća, smanjenje poreznog opterećenja rada, proširenje naknada za nezaposlenost i poboljšanje programa kreditnih garancija – ističe Jewell.

Na pitanje koliko su bh. vlasti svjesne da je prije aranžmana potrebno provesti određene reforme, odgovorio je da su vlasti upoznate s tim koje su to reforme koje traže od njih da provedu u okviru novog programa.

– Ove reforme nije teško provesti iz tehničkog ugla posmatranja, a nisu ni „ekonomski bolne”. Štaviše, ove reforme se mogu brzo implementirati, a donijele bi koristi stanovništvu Bosne i Hercegovine. Dalje, mnoge od ovih reformi bi približile BiH stjecanju kandidatskog statusa s EU. Ali, kako sam već rekao, za postizanje dogovora po pitanju programa bit će potreban kompromis svih – rekao je Jewell.