Biznis

predstavnik Misije MMF

Jewell: Nećemo nastavljati novi aranžman sa BiH, tražit ćemo novi program

18/11/2019

On je pojasnio da je činjenica da je trenutni program u zastoju od proljeća prošle godine, a ističe u septembru naredne godine, te da nema mnogo smisla sada se vratiti na to jer je krajnji rok kada on ističe relativno blizu

Međunarodni monetarni fond (MMF) neće nastavljati trenutni produženi aranžman sa BiH, već će predložiti da se ide na zaključivanje novog programa jer su se u međuvremenu znatno promijenile okolnosti, izjavio je novi stalni predstavnik Misije MMF u BiH Andrew Jewell.

On je pojasnio da je činjenica da je trenutni program u zastoju od proljeća prošle godine, a ističe u septembru naredne godine, te da nema mnogo smisla sada se vratiti na to jer je krajnji rok kada on ističe relativno blizu.

“Ako bismo uspjeli da se usaglasimo o programu sa vlastima na svim nivoima, izvjesnija je opcija da bismo se u ovom trenutku odlučili na pregovaranje o novom programu”, rekao je Jewell za “Nezavisne novine”.

On je dodao da bi u okviru novih pregovora bilo razgovarano o novom paketu reformi i da za to postoji više razloga.

Osim toga, dodao je Jewell, došlo je do promjena reformskih prioriteta, tako da bi u eventualnom novom programu i to bilo posebno razmotreno.

Jewel kaže i da je zvanična pozicija te organizacije da BiH treba nova vlast u skladu sa izbornim rezultatima.

On je podsjetio da je prije tri godine situacija u BiH bila mnogo teža i da su vlasti imale potrebu da pozajme od MMF-a.

“Sada su u mnogo boljoj finansijskoj poziciji”, naglasio je Jewell.

Komentari

Autor: Srna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.