Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jim Yong Kim jedini kandidat za novi mandat čelnika Svjetske banke

Jim Yong Kim

Aktuelni predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim jedini je kandidat za čelnika te institucije i za naredni mandat od pet godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Upravni odbor Svjetske banke sa sjedištem u Washingtonu saopćio je da je jučer okončan konkurs za prijave kandidata za predsjednika Svjetske banke za mandat od 2017. do 2022. godine.

Konkurs je bio otvoren tri sedmice, a jedini prijavljeni kandidat je Kim.

On je na čelu Svjetske banke od 2012. godine, a vlada SAD-a ga je nominirala i za novi mandat na toj funkciji.

S obzirom na to da je jedini kandidat, izvjesno je da će na čelu Svjetske banke ostati i narednih pet godina.

Državni sektetar trezora SAD-a Jacob Lew 25. augusta je saopćio da je Kim nominiran za novi mandat predsjednika Svjetske banke jer je vodio efikasnu politiku u okviru važnih pitanja poput borbe protiv ebole i izbjegličke krize.

Procedura reizbora Kima na čelo Svjetske banke će biti okončana do godišnje sjednice upravljačkog tijela te institucije koja je najavljena za period od 7. do 9. oktobra.

Porijeklom iz Južne Koreje, Kim je sa porodicom kao izbjeglica doselio u SAD i studirao medicinu na prestižnom univerzitetu Harvard. Poznat je po predanoj borbi protiv širenja AIDS-a i drugih bolesti na globalnom planu. Prije izbora za predsjednika Svjetske banke obnašao je funkcije osnivača i čelnika međunarodne zdravstvene organizacije Partners in Health, kao i čelnika odjela za borbu protiv AIDS-a u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).