Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Czech Airlines

Još jedna aviokompanija na ivici bankrota

Czech Airlines1 (1)

Sada već davne 2013. godine južnokorejski Korean Air kupio je veći udio dionica u češkoj aviokompaniji s ciljem stvaranja većeg broja konekcija i svojevrsnog vlastitog “čvorišta” u Pragu

Kriza avioindustrije traje sve duže i sve je dublja. Najnovija žrtva bi joj mogla biti jedna od najstarijih aviokompanija u svijetu Czech Airlines, nacionalni prijevoznik Češke Republike.

Ova poznata aviokompanija, osnovana prije gotovo 100 godina, uskoro bi mogla prekinuti sve redovne operacije i proglasiti bankrot.

Kako prenosi specijalizirani avioportal croatianaviation.com, upravo je to prije nekoliko dana učinio praški sud iz razloga jer kompanija ne podmiruje svoje obaveze i ima generirano dugovanje od gotovo 70 miliona eura prema dobavljačima i putnicima.

Sada već davne 2013. godine južnokorejski Korean Air kupio je veći udio dionica u češkoj aviokompaniji s ciljem stvaranja većeg broja konekcija i svojevrsnog vlastitog “čvorišta” u Pragu.

Czech Airlines tada je od Korean Aira preuzeo i jedan širokotrupni avion tipa A330-300 te je otvorio i long-haul liniju Prag – Seul – Prag, no korejski investitori 2017. godine odlučili su prodati svoj udio u vlasništvu, nezadovoljni rezultatima u poslovanju.

Po izbijanju globalne pandemije Czech Airlines je ukinuo svoju jedinu long-haul liniju, te vratio širokotrupni A330 Korean Airu.

Iako finansijski problemi ove aviokompanije nisu nastali u vrijeme pandemije, izgledno je da će kriza uzrokovana Covidom-19 biti posljednji udarac za Czech Airlines.