UIO BiH

Još samo dva mjeseca za registraciju elektronskih prijava PDV-a

uio bih

Obveznici, koji ne izvrše registraciju za elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava, neće biti u mogućnosti da podnesu svoje prijave od januara 2019. godine

Ostala su još samo dva mjeseca roka u kojem svi porezni obveznici u Bosni i Hercegovini treba da izvrše registraciju za elektronsku komunikaciju sa Upravom za indirektno oporezivanje (UIO), jer će podnošenje prijava za PDV i akcizu od januara 2019. godine biti moguće izvršiti isključivo elektronskim putem.

Načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH Ratko Kovačević u razgovoru za Fenu potvrđuje da su, od početka oktobra ove godine, porezni obveznici počeli u značajnijem broju da podnose zahtjeve za registraciju za elektronsku komunikaciju sa UIO.

– Na početku ovog mjeseca ukupno su bila 12.253 registrovana obveznika, a trenutno ih je 18.503. Osim toga imamo još više od pet hiljada podnesenih zahtjeva za registraciju. Međutim, da bi registracija bila završena ti obveznici moraju još dostaviti potpisane i ovjerene izjave o prihvatanju uslova za elektronsku komunikaciju sa UIO nadležnom regionalnom centru Uprave – pojasnio je Kovačević.

Također, postoji još uvijek određen broj obveznika koji su u prethodnom periodu promijenili podatke kao što su adresa, ovlašteno lice i slično, a o tome nisu obavijestili UIO. Zato se u ovom trenutku ne poklapaju njihovi podaci sa podacima u Jedinstvenom registru Uprave i oni ne mogu završiti registraciju za e-PDV dok ne izvrše izmjenu podataka u sistemu.

– Zato pozivamo sve obveznike da što prije izmijene podatke, jer je to ujedno i njihova zakonska obaveza da u roku od osam dana od izmjene podataka o tome obavijeste UIO, te da nakon toga odmah podnesu zahtjev za registraciju za elektronsku komunikaciju sa Upravom – naglašava Kovačević.

Obveznici, koji ne izvrše registraciju za elektronsko podnošenje PDV i akciznih prijava, neće biti u mogućnosti da podnesu svoje prijave od januara 2019. godine.

–  To konkretno znači da takvi obveznici neće moći podnijeti svoje januarske prijave za 2019. godinu, što znači da će biti u prekršaju. Za takve obveznike UIO će morati uraditi razrez porezne obaveze po službenoj dužnosti, na taj iznos će biti obračunat naknadni teret prinude u iznosu od pet posto i zatezne kamate u iznosu od 0,04 posto svakog dana zakašnjenja – naglasio je načelnik Odjeljenja za komunikacije i međunarodnu saradnju u UIO BiH u razgovoru za Fenu.

Upravi svakako nije cilj da obveznicima nameće obavezu i naplaćuje iznose naknadnog tereta prinude i kamate, i zato, kako je dodao, pozivaju još jednom sve obveznike koji još nisu, da što prije izvrše registraciju za elektronsku komunikaciju sa UIO.

Sve informacije o registraciji, detaljne upute u pisanoj brošuri, video uputstva objavljena su na youtube kanalu UIO, kao i brojevi telefona za bilo kakvu pomoć koji se nalaze na ovom Linku.