Jović traži konretne mjere podrške agraru u RS-u

poljoprivreda333
Foto: Ilustracija

Član Odbora SDS-a za poljoprivredu Predrag Jović izjavio je danas u Bijeljini da kratkoročne i dugoročne mjere koje je prlaniralo resorno ministarstvo neće donijeti nikakva poboljšanja u poljoprivrednoj proizvodnji u RS-u.

Smatra demagogijom prijedlog resornog ministarstva da se razgovara s bankama, Investiciono-razvojnom bankom RS-a i osiguravajućim kućama kako bi se pomoglo poljoprivredi.

Jović je na konferenciji za novinare dodao da SDS ima konkretne mjere za pomoć poljoprivredi, te da se one odnose na isplaćivanje štete po zasijanim površinama, posebno ratarskih kultura, kao i da naknade šteta treba isplatiti i voćarima, i to po kilogramu, zavisno od pretrpljene štete.

On je, između ostalog, naveo da je neophodno potpuno osloboditi zakupce i koncesionare plaćanja poljoprivrednog zemljišta, te kreirati dugoročnu stabilnu politiku u poljoprivredi, definirati mjere i budžet kao važan faktor očuvanja agrara.

Iz Mistarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a odbacili su navode predstavnika SDS-a vezane za ocjenu poljoprivredne u politike RS-u, ističući da je u pitanju „politikanstvo s ciljem dezinformiranja javnosti radi prikupljanja političkih poena“.

Ističu da su predložili niz mjera Vladi, koje su već počele da se realizuju.

-Tako je od početka augusta do danas izrazito ubrzana dinamika isplate podsticaja. Isplaćeni su svi podsticaji iz 2016. godine i više od 23 miliona KM po osnovu podsticaja za 2017. godinu. Do kraja augusta bit će isplaćeno još oko 11 miliona KM, čime će agrarni budžet od 60 miliona KM biti realiziran 50 posto, odnosno bit će plaćeni svi zahtjevi poljoprivrednika koji su pristigli po osnovu podsticaja- navodi se u saopćenju resornog ministarstva.

Osim toga, Vlada i Ministarstvo će, dodaju, dodatno usmjeriti 10 miliona KM za pomoć poljoprivrednicima i to pet miliona KM za pomoć pri zasnivanju novog proizvodnog ciklusa, a još pet miliona KM iz sredstava klirinškog duga kao pomoć pri nabavci sistema za navodnjavanje.