Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kad priroda caruje: Projekt vinarije u Hrvatskoj oduzima dah

dva_arhitekta_vinarija_5_of_6.jpg.pagespeed.ce.DDNxOn0JYa

Projekt vinarije pokraj Požege, koja bi trebala biti izgrađena do kraja 2020. godine, oduzima dah. Djelo je to hrvatskih arhitekata iz studija „Dva arhitekta“, koji su osnovali Tomislav Ćurković i Zoran Zidarić.

Projekt vinarije u Radovancima u Zlatnoj dolini „za istaknutog vinara“ nedavno je nagradio, kako je prenio portal buro247.hr , ugledni magazin The Plan, u kategoriji proizvodna namjena. Arhitekti su naglasili kako im je najveći izazov bio uklopiti se u netaknutu prirodu.

dva_arhitekta_vinarija_3_of_6.jpg.pagespeed.ce.-UqPKSPDyD

Iako zasad nije objavljeno ime klijenta, moglo bi se raditi o Vinariji Galić koja u tom području ima svoje vinograde, a mediji su već najavljivali da u Radovancima planiraju izgradnju ultra-modernog podruma.

Prema objašnjenju arhitekata objavljenom na stranicma magazina, odbili su ideju da zgrada dominira okolišem. Odnosno, nekako su u to uspjeli uvjeriti klijenta i počeli razvijati mimikrijski dizajn.

dva_arhitekta_vinarija_6_of_6.jpg.pagespeed.ce.0LwrP8ayIe

„Shvatili smo da ne želimo izgraditi vidljivu kuću nego ostaviti prirodu kakva jest i iskoristiti brdašce za smještaj vinarije, dubeći ga samo gdje je bilo nužno. Odluka se činila razumnom i opravdanom i u smislu energje i tehnologije; stalna temperatura, vlaga, svjetlo, sve je riješeno na prirodan način, što odgovara glavnom stanovniku kuće – vinu“.

Vinarija će imati površinu od 3350 kvadratnih metara.