ograničenja

Kako su u Njemačkoj riješili problem nestašice brašna u supermarketima

kaufland – brasno

Čitateljka nam je poslala fotografiju koja je danas snimljena u jednom od supermarketa lanca “Kaufland”

U Bosni i Hercegovini mnogi tržni centri ostaju bez brašna. Vodeći proizvođači u zemlji tvrde da proizvodnja nije smanjena, već je problem u prevelikoj potražnji. Predlažu ograničavanje prodaje.

Tako je Kantonalni štab civilne zaštite Tuzla naredio trgovinama osnovnim prehrambenim artiklima na području Tuzlanskog kantona, da ograniče jednokratnu kupovinu na maksimalno 25 kilograma brašna i 5 litara ulja po jednom kupcu.

Međutim, pojavila se ideja da bi mjere zabrane kupovine više od jedne vreće brašna i pet litara ulja, trebalo zamijeniti mjerama koje uvode zemlje Evrope.

Postojeća mjera može se zaobići drugom kupovinom ili slanjem druge osobe na kasu. Trenutno je u marketima u cijeloj Bosni i Hercegovini, teško naći vreću brašna.

Sličan problem na početku krize uzrokovane pandemijom koronavirusa bio je prisutan u Njemačkoj. Građani su pretjeranim gomilanjem namirnica napravili nestašice u supermarketima.

Međutim posljednjih dana iz te zemlje stižu vijesti da je problem riješen. Ograničili su količinu koju jedna osoba može kupiti. Tako nam je čitateljka poslala fotografiju koja je danas snimljena u jednom od supermarketa lanca “Kaufland”.

“Dragi kupci, izvinjavamo se zbog novonastale situacije ali sljedeće artikle možete kupiti u ovim maksimalnim količinama: brašno 1 kg po domaćinstvu, šećer 1 kg po domaćinstvu, 1 litar ulja, 1 paket toalet papira, 2 pakovanja tjestenine”, stoji u obavijesti koja je istaknuta iznad polica sa osnovnim životnim namirnicama.