Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kako uspješno odabrati kredit?

UniCredit Bank – krediti1

Nova godina donosi nove izazove i planove, a banke nude posebne akcije i još bolje uslove za saradnju i poslovanje. Građane nerijetko okružuju reklame i ponude koji privlače uočljivim natpisima i jakim bojama nudeći najbolje uslove i više pogodnosti.
Odlučiti se na zaduživanje i uzimanje kredita nije lako, a nakon odluke slijedi period odabira i razmatranja svih ponuda koje banke na tržištu nude. Odabrati odgovarajuću ponudu i razumjeti sve informacije vezane za procedure kreditiranja predstavlja poseban problem građanima koji nemaju dovoljno finansijsko znanje, te nerijetko može uzrokovati nezadovoljstvo.

Građani se zbog svojih potreba najčešće interesuju za stambene ili gotovinske kredite. Stoga je, početni korak u uspješnom odabiru kredita izbor ispravnog tipa kredita ovisno o namjeni sredstava koje građanin treba. Osim navedenih, ovisno o ponudi banaka, građani mogu koristiti i druge kredite poput kredita za kupovinu robe ili refinansiranje. Ne štedeći svoje vrijeme prikupljajući informacije o kreditima i vršeći temeljit odabir može donijeti značajne uštede ukoliko se napravi ispravan izbor i odabere najbolja ponuda i odgovarajući kredit.

Kamatna stopa i efektivna kamatna stopa (EKS)

Kako bi odabir bio ispravan, značajno je pratiti nekoliko parametara i odlika kreditnih ponuda, a to su: kamatna stopa sa posebnom pažnjom na prikaz dva tipa kamatnih stopa, vrsta kamatne stope prema promjenjivosti, rok otplate, te naknade za vođenje kreditnog računa.

Uočljivo napisana niska kamatna stopa privući će svakog građanina koji namjerava kreditno se zadužiti, ali nikako se ne bi trebao osloniti samo na tu informaciju, već se dodatno informisati i saznati uslove po kojima se može računati sa tom stopom. Posebno značajno je razlikovati nominalnu i efektivnu kamatnu stopu, s obzirom da efektivna kamatna stopa odražava sve troškove kredita, uključujući redovnu i interkalarnu kamatu obračunatu na maksimalan iznos kredita i maksimalan rok otplate za klijenta. Ovisno o bankama i tipovima kredita koje banke nude, važno je shvatiti šta obuhvata efektivna kamatna stopa i čime je uslovljena. Također veoma značajna odluka je odabir vrste kamatne stope, te da li će ona biti fiksna ili promjenjiva ovisno o periodu trajanja kredita.

Zbog kompleksnosti informacija potrebnih za konačni izračun troškova kredita, na reklamama su obično naznačene samo najznačajnije informacije i nerijetko nam promaknu tekstovi napisani sitnim slovima, te je odlazak u poslovnice i mogućnost usporedbe nekoliko ponuda ključan u ispravnom odabiru. Prikupljajući podatke o visini kamatne stope, te otplatnom roku, dodatna privlačna pogodnost pri odabiru kredita može biti oslobađanje od mjesečne naknade za vođenje kreditnog računa, kao što je to slučaj u UniCredit Bank.