Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza MMF-a

Kamatne stope u velikim ekonomijama past će na nivoe od prije pandemije

kamatne stope
novac dolari euro pixabay

U Velikoj Britaniji, inflacija je najviša u posljednjih skoro 40 godina zbog rastućih cijena energije i rastućih troškova hrane

Očekuje se da će kamatne stope u najjačim svjetskim ekonomijama u budućnosti padati zbog niske produktivnosti i starenja stanovništva, predviđa se u prognozi Međunarodnog monetarnog fonda, prenosi BBC.

Međunarodni monetarni fond (MMF) tvrdi da će povećanje troškova zaduživanja vjerovatno biti “privremeno” kada se visoka inflacija stavi pod kontrolu.

Banka Engleske je u nekoliko navrata podigla kamatne stope od decembra 2021. godine, sa 0,1% na 4,25%. Ovo je povećalo iznose rata na hipoteke za mnoge vlasnike nekretnina.

Centralne banke u Velikoj Britaniji, SAD-u, Evropi i drugim zemljama podižu ih kako bi suzbile stope rasta cijena, što je zapravo inflacija.

U Velikoj Britaniji, inflacija je najviša u posljednjih skoro 40 godina zbog rastućih cijena energije i rastućih troškova hrane.

Brojni faktori podstiču inflaciju, uključujući rusku invaziju na Ukrajinu koja je doprinijela povećanju troškova energije, prenosi Fena.

U saopćenju MMF-a navodi se da će skorašnja povećanja realnih kamatnih stopa vjerovatno biti privremena.

“Kada se inflacija vrati pod kontrolu, centralne banke naprednih ekonomija najvjerovatnije će ublažiti monetarnu politiku i vratiti stvarne kamatne stope od prije pandemije”, navodi se u saopćenju, ali se u njemu ne navodi kada će kamatne stope pasti na niže nivoe.