Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

digitalno

Kampanja “Neću u red hoću digitalno” znak spremnosti za digitalnu transformaciju

iute (1)

Istaknuto je da je osnovni ograničavajući faktor pri digitalizaciji mikrofinansijskog sektora regulatorni okvir i adekvatna primjena postojećih zakona koji sprječavaju dalju digitalizaciju poslovanja

Panel diskusija pod nazivom “Neću u red, hoću digitalno”, koja je sa fokusom na digitalizaciju u mikrofinansijskom sektoru imala za cilj pokrenuti temu u javnom diskursu o osavremenjivanju birokratskih procesa u Bosni i Hercegovini, održana je sinoć u Sarajevu.

Na panel diskusiji učestvovali su predstavnici mikrofinansijskog, nevladinog, vladinog i IT sektora, a iniciralo ju je mikrokreditno društvo IuteCredit BH d.o.o..

U diskusiji su učestvovali predsjednica Udruženja mikrokreditnih organizacija AMFI Elma Zukić, profesor elektronike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i predsjednik EAT sekcije u BiH Edvin Škaljo, generalni direktor IuteCredit BH Jasmin Kukuljac, direktorica prodaje i marketinga QSS-a Aida Bejtula, stručnjak za cyber-sigurnost i digitalne tehnologije preduzeće Results Consulting d.o.o. Sarajevo Enes Haračić i direktor operacija IuteCredit BH Admir Begović.

Tokom panel diskusije na platou je bila izložena konceptualna instalacija “Neću u red, hoću digitalno” koja je prikazujući siluete građanki i građana od kartona koji stoje i čekaju u redu imala za svrhu da simbolično komunicira o frustraciji usred komplikovanih i zastarjelih birokratskih procedura.

Istaknuto je da je osnovni ograničavajući faktor pri digitalizaciji mikrofinansijskog sektora regulatorni okvir i adekvatna primjena postojećih zakona koji sprječavaju dalju digitalizaciju poslovanja.

– Važno nam je da kampanjom “Neću u red, hoću digitalno” pokrenemo i druge faktore u procesu donošenja odluka i podstaknemo građane da je krucijalno zahtijevati promjene koje će modernizirati način življenja u BiH, a jedna od takvih promjena je i usvajanje Zakona o elektronskom potpisu – rekao je Kukuljac.

Predsjednica AMFI-a Elma Zukić kazala je da digitalna transformacija počinje od naše spremnosti da prihvatimo promjene i prilagodimo se novim okolnostima.

– Neophodan je proaktivniji pristup nadležnih organa u cilju donošenja novih ili izmjene postojećih propisa koji će omogućiti povoljniji pravni okvir za provođenje projekata digitalne transformacije. Da bi digitalizacija servisa i društva uopšte bila provedena u BiH nužno je hitno pripremiti, odnosno, prilagoditi zakonsku regulativu koja će podržati digitalizaciju servisa – smatra Zukić, saopćili su organizatori.