Biznis

kampanja u sarajevu

Kampanja “Šuma je više od drveća”: Odgovorno koristiti prirodne resurse

23/08/2019

Kampanju je pokrenula Inicijativa za šumarstvo i okoliš (Forestry and Environmental Action - fea), regionalna nevladina mreža koja je osnovana s glavnom svrhom unapređenja stanja okoliša i šuma u BiH

Pod motom ‘Šuma je više od drveća’ danas je u Sarajevu počela kampanja čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti bosanskohercegovačkih (privatnih) šuma.

U okviru kampanje na platou na Marijin Dvoru postavljena je urbana konstrukcija koju čini vertikalna bašta sa biljkama pročišćivačima zraka, plantažeri i sistem za vezivanje bicikala. Ovu urbanu postavku dizajnirali su mladi arhitekti iz Sarajeva Kenan Muslić i Emina Čičkušić, a biljkama nadopunio Mehmed Mešanović. Sama konstrukcija izrađena je od drveta iz privatnih šuma Srednjobosanskog kantona (SBK) uz pomoć partnera i članova Asocijacije privatnih šumoposjednika SBK.

Kampanju je pokrenula Inicijativa za šumarstvo i okoliš (Forestry and Environmental Action – fea), regionalna nevladina mreža koja je osnovana s glavnom svrhom unapređenja stanja okoliša i šuma u BiH.

– Kampanju provodimo kroz program ‘Jačanje zajednica kroz demokratsko upravljanje prirodnim resursima’, a glavni cilj programa je ojačati udruženja vlasnika i korisnika prirodnih resursa za odgovorno i održivo upravljanje tim resursima – izjavila je Amina Gabela iz organizacije fea.

Program finansira Vlada Kraljevine Danske kroz Fond za jačanje civilnog društva, a provodi ga fea sa Danskom savjetodavnom službom i drugim partnerima.

– Većina građana koji žive u urbanim sredinama ne provode dovoljno vremena u prirodnom okruženju. Vertikalna bašta je jedno od rješenja kako da u naše urbane prostore unesemo prirodne materijale i zelenilo. Nadamo se da će građani ovdje provoditi vrijeme i da će ih to inspirisati da potraže zelenilo i izvan grada kako bi uvidjeli da je šuma mnogo više od drveća, da je čovjek dio prirode i da mora živjeti sa njom u harmoniji i odgovorno koristiti prirodne resurse – dodala je Gabela.

Urbana konstrukcija će biti izložena do 14. septembra.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.