Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kapacitet Aerodroma Sarajevo bit će udvostručen

aerodrom-28

U posljednjem kvartalu ove godine počinje rekonstrukcija Sarajevskog aerodroma, odnosno Terminla B. Kapacitet će biti udvostručen a dobit će se i novi sadržaji. Vrijednost projekta je 38 miliona KM.

Terminal B Sarajevskog aerodroma, objekat kroz koji se vrši prihvat i otprema aviona, putnika, prtljaga, pošte i robe, trenutno ima kapacitet milion putnika. S obzirom na stalan rast broja putnika ta cifra uskoro bi mogla biti dostignuta pa je odlučeno da se prošire kapaciteti.

Glavni projekat rekonstrukcije i proširenja Terminala B izradila je projektantska kuća Grupa Arh na čelu s Seadom Gološem.

U intervjuu za Sarajevo International Airport Magazine, Gološ je rekao da proširenje treba osigurati dodatnih 10.000 metara kvadratnih prostora na četiri etaže, i to suteren, prizemlje i dva sprata.

– Rušit će se stari terminal A a na njegovom mjestu proširit će se postojeći terminal B. Stari i novi dio bit će povezani velikom, modernom nadstrešnicom. Terminal je sada dug 68, a bit će dug 110 metara. Sada imamo jedan ulaz i izlaz, a proširenjem ćemo dobiti još jedan ulaz na Aerodrom. Proširit ćemo check-in zonu. Gužvi ovdje neće biti, rekao je Gološ u intervjuu koji prenosi BiznisInfo.

Dodao je da je na zračnoj strani dosta tijesan prostor. I to će riješiti pa će umjesto sadašnja četiri gatea napraviti sedam. Proširit će i zonu dolazaka. Dobit će se veća protočnost. Neće biti gužvi ni na ovom dijelu.

Promijenit će se i oprema, postavit će se 4D scanning sistem. Kapaciteti Granične policije također će biti povećani.

– Ipak, nemojte očekivati da od malog napravimo veliki aerodrom. To je neralno za naše uvjete i mislim da to nama ne treba. Sarajevski aerodrom će i dalje ostati mali aerodrom, ali će puno dobiti na komforu u dolascima i odlascima putnika, što jest suština malih aerodroma – da brzo uđete i brzo izađete s njih. Zgrada Terminala B imat će kapacitet 2 miliona putnika,rekao je Gološ.

Kada je riječ o sadržajima, uz proširenje postojećih, izgradit će se nova gastronomska zona.

Predviđena je jedna zajednička soba za molitve za sve konfesije te dva loungea, jedan je CIP (commercial important passengers) a drugi je VIP.

Gološ je rekao da se nadam da će pušenje biti potpuno zabranjeno, iako sada ima soba za pušače.

Inače, osigurana je urbanistička saglasnost nadležnog federalnog ministarstva a procijenjena vrijednost investicije je 38 miliona KM.

Gološ je kazao da radovi počinju u posljednjem kvartalu ove godine.

– Aerodrom će uskoro biti u potpunosti reorganiziran i dobit će sve što je potrebno za funkcionalno i moderno poslovanje. Važno je napomenuti da će aerodrom tokom svih ovih radova raditi. Zastoja i izmjena u saobraćaju ne smijet biti, zaključio je on.