"gazprom"

Kina će ruski plin moći plaćati u juanima i rubljima, ali ne zna se kada

Gazprom

Gazprom nije naveo dodatne pojedinosti o programu niti je saopćio kada će se tačno plaćanja prebaciti s dolara na rublje i juane

Ruski Gazprom danas je saopćio da je s kineskim CNPC-om potpisao sporazum koji predviđa postepeni prelaz na plaćanje ruskog plina u juanima i rubljima umjesto u dolarima, prenosi Reuters.

– Mogućnost plaćanja u rubljima i juanima bit će korisna i za Gazprom i za China National Petroleum Corporation (CNPC) – izjavio je izvršni direktor ruske kompanije Aleksej Miller.

Dodao je da će to pojednostaviti izračune, i biće odličan primjer za druge kompanije i “pružiti dodatni poticaj za razvoj naših ekonomija.”

Gazprom nije naveo dodatne pojedinosti o programu niti je saopćio kada će se tačno plaćanja prebaciti s dolara na rublje i juane.

Krajem marta ove godine, ruski predsjednik Vladimir Putin odredio je evropskim kupcima da plin moraju plaćati u rubljima, nakon što je Zapad Rusiji uveo sveobuhvatne sankcije zbog njene invazije na Ukrajinu isključivši brojne ruske banke iz globalnog sistema razmjena finansijskih poruka SWIFT-a.

Rusija već neko vrijeme nastoji smanjiti upotrebu dolara, eura i drugih valuta u bankarskom sistemu i u trgovini, a proces je ubrzan nakon što su joj zapadne zemlje uvele sankcije zbog rata u Ukrajini.