tehnološka supersila

Kina od sutra uvodi 5G mrežu u svim većim gradovima

China-5g-mobile-technology-telecom-shut

U saopćenju državnih telekomunikacionih kompanija China Telecom, China Unicom i China Mobile navodi se da će 5G usluga mobilne telefonije biti uvedena u Pekingu, Shanghaiju, Hangzhouu, Guangzhouu i drugim većim kineskim gradovima

Kineske telekomunikacijske kompanije su saopćile da će od sutra u mnogim velikim gradovima u ovoj zemlji biti uvedena 5G usluga mobilne telefonije, praveći ključni korak u ambicijama Pekinga da postane tehnološka supersila, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju državnih telekomunikacionih kompanija China Telecom, China Unicom i China Mobile navodi se da će 5G usluga mobilne telefonije biti uvedena u Pekingu, Shanghaiju, Hangzhouu, Guangzhouu i drugim većim kineskim gradovima.

Dodaje se kako će 5G paketi, čije će se cijene kretati od samo 128 juana mjesečno, omogućiti kineskim potrošačima širom zemlje da koriste ultrabrzu uslugu mobilnog interneta.

Kineske vlasti su saopćile da planiraju instaliranje preko 50.000 baznih stanica 5G u preko 50 kineskih gradova do kraja ove godine.

Planirano je također da 5G usluga mobilne telefonije naredne godine budu dostupna širom Kine.