Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina optužila Ameriku za “trgovinsko maltretiranje”

carina kina

Kina je optužila Ameriku za “trgovinsko maltretiranje” i zastrašivanje drugih zemalja nametanjem mjera kao što su carine, javila je danas agencija Sinhua, nekoliko sati nakon što su dvije strane međusobno uvele najnoviji paket tarifa.

Pozivajući se na Bijelu knjigu o bilateralnom trgovinskom sporu, koji je objavio Državni savjet Kine, agencija javlja da je Kina pokušala da riješi ovo pitanje u cilju interesa obje strane, ali da nova američka administracija “sama sebi protivriječi i stalno izaziva Kinu”.

“SAD su počele bez imalo stida da propovijedaju unilateralizam, protekcionizam i ekonomsku hegemoniju, kao i da iznose lažne optužbe protiv određenih zemalja i regiona, posebno Kine”, navodi se u dokumentu, prenio je “Sputnjik”.

Isti izvor navodi da SAD pribjegavaju zastrašivanju putem ekonomskih mjera, kao što je uvođenje carina, te da pokušavaju ovim pritiskom da nametnu svoju volju Pekingu.

Vašington je uveo tarife na kinesku robu u vrijednosti od 200 milijardi dolara, dok je Peking odgovorio tarifama u vrijednosti od 60 milijardi dolara.