Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kina planira gradnju 30.000 kilometara duge mreže brze pruge do 2020. godine

kina vozovi

Kineska vlada planira da proširi mrežu brze željezničke pruge za 30.000 kilometara do 2020. godine, što je dio javne potrošnje čiji je cilj podrška ekonomskom rastu.

“Mreža brze pruge će povezati više od 80 posto najvećih kineskih gradova“, istakao je Yang Yudong, zamjenik ministra saobraćaja.

Prošle godine dužina kineske mreže brzih pruga iznosila je 19.000 kilometara. Yudong je naglasio da Vlada planira da uloži čak 504 milijardi dolara (oko 482,1 milijardi eura) u izgradnju brzih pruga do 2020. godine.

Ekonomski rast je konstantno usporen u proteklih šest godina dok komunistički lideri zemlje nastoje da odvrate ekonomiju vanjske proizvodnje i izvoza u korist višeg samoodrživog rasta na osnovu potrošnje. U posljednje dvije godine, vlast je odgovorila sa povećanjem potrošnje na izgradnju autoputeva i drugih javnih radova.

U srijedu, Kina je počela izgradnju nove brze pruge koja će povezivati Shangai na istoku sa Kunmingom, glavnog grada jugozapadne siromašne pokrajine Yunnan. Linija koja je dugačka 2.252 kilometra prolaziće kroz pet pokrajina i skratiće vrijeme putovanja sa 35 na 11 sati.