Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

div e-trgovine

Kina pojačava pritisak na Alibabu antimonopolskom istragom

Predložena pravila objavljena u novembru zabranila bi ekskluzivne ugovore, subvencije i druge taktike koje regulatori navode na štetu konkurencije

Kineski regulatori najavili su u četvrtak antimonopolsku istragu diva e-trgovine Alibaba Group, pojačavajući napore vladajuće Komunističke partije za kontrolu brzo rastuće tehnološke industrije.

Vlada predsjednika Xi Jinpinga promovira e-trgovinu, društvene medije i druge internetske industrije, ali brine zbog Alibabe i ostalih dominantnih konkurenata. Vladajuća stranka kaže kako će antimonopolska provedba, posebno u tehnološkoj industriji, biti prioritet sljedeće godine, prenosi AP.

Tržišni regulator rekao je da razmatra politiku Alibabe “odaberite jedno od dvoje”, koja zahtijeva od poslovnih partnera da izbjegavaju kontakte s konkurentima. U izjavi od jedne rečenice nisu navedeni detalji mogućih kazni niti vremenski raspored za objavljivanje rezultata.

Predložena pravila objavljena u novembru zabranila bi ekskluzivne ugovore, subvencije i druge taktike koje regulatori navode na štetu konkurencije.

“Izvještaji o problemima s monopolom na platformi povećavaju se iz dana u dan”, rekao je list vladajuće stranke People's Daily u komentaru o istrazi Alibaba. “Antimonopol je postao hitno pitanje.”

Internet kompanije u Sjedinjenim Državama suočavaju se sa sličnim nadzorom. Zakonodavci i regulatori proučavaju hoće li Facebook, Google i druge firme neprimjereno kočiti konkurenciju u oglašavanju i drugim područjima.

Alibaba, osnovan 1999. godine, upravlja maloprodajnim, poslovnim i trgovačkim platformama. Najveća je svjetska firma za e-trgovinu po obimu prodaje, a proširila se na finansijske usluge, filmsku proizvodnju i druga područja.

Osnivač Alibabe, Jack Ma, najbogatiji je kineski poduzetnik s neto vrijednošću od 59 biliona dolara.