oporavak

Kineska ekonomija ubrzala u trećem kvartalu

SAD_Kina_carine

Kineska će ekonomija ove godine jedino u grupi velikih ekonomija bilježiti pozitivnu stopu rasta, od 1,9 posto, procijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF)

Kineska ekonomija ubrzala je u trećem tromjesečju, poduprto oporavkom potrošnje početkom jeseni nakon šoka koji je prouzročio koronavirus, pokazali su u ponedjeljak službeni podaci.

Aktivnosti u drugoj ekonomiji svijeta porasle su od jula do septembra 4,9 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period, objavio je zavod za statistiku.

U drugom tromjesečju porasle su 3,2 posto.

Na tromjesečnom nivouo BDP je u periodu od jula do septembra porastao 2,7 posto. U drugom tromjesečju bio je veći 11,5 posto u usporedbi s početkom godine koji je obilježilo razbuktavanje epidemije.

U periodu od januara do septembra aktivnosti su bile 0,7 posto više nego u istom prošlogodišnjem periodu.

Oporavak druge ekonomije svijeta od koronašoka počeo je već početkom proljeća, a novi podaci otkrivaju da se početkom jeseni proširio i na potrošnju. Tako je promet u maloprodaji u septembru porastao 3,3 posto na godišnjem nivou. U avgustu je porastao skromnih 0,5 posto.

Industrijska proizvodnja poskočila je u septembru 6,9 posto, nakon 5,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

I ulaganja kompanija pokazuju zamjetne znakove oporavka. Tako su ulaganja u fiksni kapital u prvih devet mjeseci bila veća 0,8 posto nego u istom periodu 2019. U prvih osam mjeseci bila su niža 0,3 posto.

Vlada je uvela niz mjera kako bi potaknula rast i poduprla zaposlenost, uključujući pojačanu državnu potrošnju i porezne olakšice. Centralna banka snizila je ključne kamatne stope i ublažila propise o bankovnim rezervama.

Kineska će ekonomija ove godine jedino u grupi velikih ekonomija bilježiti pozitivnu stopu rasta, od 1,9 posto, procijenio je Međunarodni monetarni fond (MMF), prenosi SEEbiz.