Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Klas dogovorio izvoz u Tursku 1.000 tona brašna

klas-brasno1

Delegacija sarajevske Općine Novi Grad na čelu s načelnikom Semirom Efendićem, je, u okviru trodnevne posjete Turskoj, jučer posjetila bratsku Općinu Derince iz pokrajine Kocaeli, jedne od industrijski najrazvijenijih pokrajina u Republici Turskoj.

Saradnja ove dvije općine datira još od 1997. godine. Ovom posjetom oživljena je saradnja kao i bratski odnosi između Općine Novi Grad Sarajevo i Općine Derince.

Delegaciju je primio načelnik Ali Hajdar Bulut, a razgovarano je o projektima općina te su razmatrane mogućnosti rada na zajedničkim projektima.

Delegacija Općine Novi Grad susrela se s predsjednikom Trgovinske komore Grada Kocaeli Muratom Ozdagom, koji je okupio ugledne privrednike iz ove regije. Ovom prilikom privrednici s područja općine Novi Grad ostvarili su značajne kontakte s privrednicima iz Turske te su dogovoreni i konkretni koraci za buduću saradnju.

Trgovinska komora Grada Koacelija omogućila je Općini Novi Grad prezentaciju ponudu iz oblasti privrede, što će u narednom periodu biti realizirano. Prilikom ovog susreta, firma “Klas” Sarajevo dogovorila je da u ovaj dio Turske izveze 1.000 tona brašna do kraja 2015.godine.

Delegaciju je primio ministar za nauku, industriju i tehnologiju u Vladi Republike Turske Fikri Isik koji je kazao da VladaTurske podržava ove dogovore te da će stati iza svakog vida uspostavljene saradnje.

Delegaciju Općine Novi Grad Sarajevo ugostio je i predsjednik Skupštine Trgovinske komore Grada Istanbula Šekib Avdagić koji je pohvalio konkretne aktivnosti općinske delegacije, stavivši se na raspolaganje kod realizacije svih dogovorenih projekata.

Općina Novi Grad Sarajevo, uz podršku Unije općina turskog svijeta (TDBB), boravi u Istanbulu gdje je organizirano više sastanaka za jačanje i razvoj privrede i Općine Novi Grad, navodi se u saopćenju.