Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

“Klas” predstavio menije s đačkim užinama

klas

Prezentacija proizvodnog asortimana i kapaciteta prehrambene industrije “Klas” sa akcentom na proizvode pogodne za đačke užine organizirana je danas u sjedištu ove firme, a upriličili su je njeni predstavnici za ministre obrazovanja, nauke i mlade te privrede Elvira Kazazovića i Muharema Šabića, kao i za direktore osnovnih i srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo.

Ministar Kazazović je istaknuo da je, nakon nemilog događaja vezanog za trovanje djece u nekim vrtićima Javne ustanove “Djeca Sarajeva”, a po nalogu Vlade Kantona Sarajevo, izvršena analiza đačke užine i ishrane u odgojno-obrazovnim ustanovama. Konstatovano je da ona svojom nabavkom, pripremom, skladištenjem i kvalitetom uglavnom ne zadovoljava neophodne standarde.

– Iz tog razloga Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS je pokrenulo inicijativu da sa svim većim, prije svega domaćim, kompanijama i firmama iz oblasti prehrambene industrije organiziraju prezentacije asortimana njihovih proizvoda za direktore škola kako bi zajednički pronašli najbolje rješenje kojim ćemo ishranu naše djece podići na potrebni nivo nabavkom sigurnih i standardiziranih proizvoda koji to svojim certifikatima potvrđuju – kazao je on.

Dodao je da je opredjeljenje Vlade Kantona Sarajevo da se sve odgojno-obrazovne ustanove trebaju okrenuti certificiranim proizvođačima hrane i nabavljati upravo nju, a sve u cilju trenutnog preventivnog djelovanja i sprečavanja situacija sličnih onima koja se nažalost proljetos desila u nekim sarajevskim vrtićima.

Ministar Kazazović je najavio da će resorno ministarstvo, ponukano iskustvom kolega iz Slovenije sa kojima su kontaktirali, donijeti i Pravilnik o ishrani učenika osnovnih i srednjih škola te takvim podzakonskim aktom sistemski urediti ovu oblast, s tim da njegovom donošenju mora prethoditi utvrđivanje izmjena i dopuna aktuelnih zakona o osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju u KS.

Rukovodilac proizvodnje firme “Klas” d.o.o. Misad Žujo predstavio je prisutnima četiri menija sa 20 učeničkih užina koje su nakon prezentacije direktori i sami mogli degustirati.

Direktor korporativnih komunikacija kompanije “AS Group”, u čijem sastavu posluje firma “Klas”, Adis Hasaković istakao je da je AS grupacija najveća domaća grupacija u prehrambenoj industriji BiH koja inspiraciju i ideje za svoje proizvode crpi u tradicionalnoj bosanskoj hrani – somunima, piti, lokumima, kafi, tahan halvi, a čije recepte samo Bosanci i Hercegovci imaju i ljubomorno čuvaju.

– Trenutno imamo uposleno oko 3.000 radnika koji plaće zarađuju radeći u našim proizvodnim prehrambenim i tekstilnim pogonima te trgovinama, a očekujemo da će nam ovogodišnji prihodi biti oko 240 miliona KM, od čega najviše – 150 miliona KM ostvarujemo proizvodeći gotove proizvode u prehrambenoj industriji, 15 miliona KM proizvodnjom tekstilnih proizvoda te 75 miliona kroz plasman bh. brendova u našim trgovinama – kratko je predstavio poslovanje Hasaković.

Inače, u sastavu ove bh. grupacije su “Klas”, “Sprind”, “Vispak”, “Oaza”, “Fortitudo”, “Napredak”, te “Kent”, turska firma koju je ova grupacija uspjela kupiti, “Master”, “AS” te “Mlin” i pekara “Ljubače”, koji imaju značajnu ulogu u razvoju prehrambene i tekstilne industrije u BiH.

Svi prisutni su nakon prezentacije obišli i proizvodne pogone “Mlina” i Velepekare, saopćeno je iz Press službe KS.