Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

porezna uprava

Ko u FBiH ima mjesečnu plaću od čak 266.518 maraka?

novac marke centralna banka
Foto: CBBiH

U istoj djelatnosti isplaćen je i drugi najveći iznos bruto zarade od 252.566,77 KM

Dok je prosječna neto plaća u BiH dostigla iznos od oko 1.240 KM, najniža u FBiH iznosi 596, a u RS 700 KM, od onih najviših prosječnom građaninu mora se zavrtjeti u glavi.

Trgovina naveliko

A podaci koji su stigli iz evidencije Porezne uprave FBiH su takvi da, nakon što ih pročitate, još jedanput morate provjeriti da se slučajno nije potkrala neka greška u sistemu, piše Avaz.

No, greške nema, pa je, prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, odnosno mjesečnog izvještaja o isplaćenim plaćama, ostvarenim koristima i drugim oporezivim prihodima zaposlenika od nesamostalne djelatnosti, plaćenim doprinosima i akontaciji poreza na dohodak, najviša plaća u FBiH u martu ove godine iznosila 266.518,48 KM i isplaćena je u djelatnosti trgovine naveliko.

Sektor finansija

U istoj djelatnosti isplaćen je i drugi najveći iznos bruto zarade od 252.566,77 KM. Plaću u iznosu od 240.406,49 KM preuzeo je uposlenik u sektoru finansija, a slijede zarade od 227.552,31 KM u djelatnosti trgovine naveliko te 225.184,40 KM u finansijskoj djelatnosti.

– Napominjemo da su sastavni dio bruto plaće porez na dohodak i doprinosi za penzijsko i invalidsko osiguranje, doprinosi za zdravstveno osiguranje i doprinosi za nezaposlenost. Pretpostavka je da navedeni iznos, osim mjesečne redovne plaće, sadrži i prihode od određenih bonusa ili koristi koje je ostvarilo to lice – pojasnili su iz Porezne uprave FBiH.

Odlična radna mjesta

Bez obzira na to što je dio visokih zarada uredno naplatila država te što je njima obuhvaćena i eventualna nagrada za postignute rezultate u radu, podaci o maksimalnim zaradama dokaz su da i u BiH postoje odlična radna mjesta, ali i povod za razmišljanje koliko ovi iznosi utječu na prosječnu plaću u državi s početka ovog teksta.