Ko ne plati porez, ostaje bez imovine

imovina

Poreska uprava RS upozorila je obveznike poreza na nepokretnosti koji nisu izmirili obaveze za tri prethodne godine da bez odlaganja izvrše uplatu utvrđenog iznosa poreskog duga.

Kako su naveli, protiv poreskih obveznika, koji nisu izmirili obaveze u roku i na način utvrđen Zakonom o porezu na nepokretnosti, Poreska uprava RS će preduzeti mjere prinudne naplate, izvršenjem na novčanim sredstvima, odnosno na pokretnoj i nepokretnoj imovini dužnika, pišu Nezavisne novine.

Prema njihovim riječima, dospijeće plaćanja prve rate ovog poreza je 30. jun ove godine i ne može biti manja od polovine iznosa sa poreskog računa, dok se druga rata do kompletnog iznosa treba uplatiti najkasnije do 30. septembra 2016. godine. Inače, u RS se od početka ove godine bilježi pad naplate po osnovu poreza na nepokretnost, pa je tako u prva tri mjeseca naplaćeno 2,8 miliona KM, što je za sedam odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Predstavnici opština i gradova u RS ističu da je generalno za sve lokalne zajednice porez na nepokretnost veoma bitna stavka, ali i da im je svaka marka važna s obzirom na niz problema s kojima se susreću. Pored toga, oni navode da je u nekim opštinama u zemljama okruženja to čak i glavni izvorni prihod lokalne zajednice.