Koja zanimanja poslodavci najviše traže u Kantonu Sarajevo

konkurs biro

Broj pristiglih aplikacija na šest javnih poziva Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo (KS), objavljenih sredinom novembra u okviru Programa o izmjenama i dopunama Programa mjera za podsticaj zapošljavanja i održavanja više stope zaposlenosti u KS-u u 2017. godini ukazuju na to da su poslodavci KS-a najviše zaintersovani za zapošljavanje diplomiranih psihologa, pedagoga, socijalnih radnika, te najboljijh studenta, dobitnika “Zlatne značke”.

Naime, za “Program sufinansiranja zapošljavanja osoba osposobljenih za rad na prevenciji maloljetničke delinkvencije i/ili za rad sa djecom s posebin potrebama” javilo se 70, a za Program sufinansiranja zapošljavanja “Zlatna značka” deset poslodavaca.

Tim programima predviđeno je sufinasiranje zapošljavanja 105 nezaposlenih diplomiranih psihologa, pedagoga i socijalnih radnika, sa najmanje godinu dana radnog iskustva, a 25 najboljih studenata, dobitnika “Zlatne značke” posao na godinu dana dobit će na nekoj od deset prijavljenih visokoškolskih ustanova u Kantonu Sarajevo.

Na javni poziv “Programa sufinasiranje zapošljavanja 25 pripravnika – diplomirana pravnika” javilo se pet poslodavaca.

Cilj programa je da se u naredne dvije godine, uz rad podignu stručne kompetencije diplomiranih pravnika, steknu uslovi za polaganje stručnog pravosudnog ispita, kako bi po završetku programa diplomirani pravnici posao dobili putem samozapošljavanja.

Poslodavci Kantona Sarajevo zainteresovani su i za “Program finansiranja i sufinansiranja zapošljavanja 12 osoba s invaliditetom”. Na javni poziv se prijavilo pet poslodavaca.

Za razliku od pomenuta četiri programa, na objavljene javne pozive za obuke nezaposlenih osoba, odziv je mali.

Tako je za “Program obuke nezaposlenih osoba za samozapošljavanje” pristiglo deset aplikacija, iako je pravilima programa predviđeno sufinansiranje najmanje 30 nezaposlenih osoba.

Program je osmišljen kao mogućnost preorijentacija nezaposlenih osoba zbog tehničko-tehnoloških unapređenja ili ekonomsko strukturalnih promjena na tržištu rada, a ponuđena je obuka za poduzetništvo u oblasti marketinga i računovodstva.

Na ponovljeni javni poziv “Program sufinansiranja obuke za socijalno osjetljive kategorije nezaposlenih osoba” nije pristigla nijedna aplikacija, saopćeno je iz Službe za zapošljavanje KS.