Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konkurs za subvencije

Koje bi sve nove linije moglo dobiti Sarajevo

aerodrom sarajevo
Foto: Međunarodni aerodrom Sarajevo
Arhiva

Planira se u 2025. otvoriti još nekoliko novih linija iz Sarajeva, te nastaviti vrlo značajan rast aerodroma i u idućoj godini

Sarajevo će objaviti još jedan konkurs za subvencije linija, koji će i ovaj puta provesti Turistička zajednica Kantona Sarajevo.

Istim se planira u 2025. otvoriti još nekoliko novih linija iz Sarajeva, te nastaviti vrlo značajan rast aerodroma i u idućoj godini, uz cilj dostizanja dva miliona putnika, piše Zamaaero.

Prema riječima Ministarstva privrede Kantona Sarajevo ovog puta okosnica konkursa će biti letovi za Amsterdam, Berlin, Barcelona, Copenhagen (SAS leti samo jedan sedmični let u top sezoni), Dusseldorf, Eindhoven, Hamburg, Madrid, Paris, Strasbourg i Veronu.

Sve ovo je logično osim letova za Strasbourg i Veronu koji su notorni nonsens i koji se sigurno neće desiti, piše avioportal Zamaaero.

Ovih letova nema ni iz jednog aerodroma regije. I letovi za Hamburg nisu previše realni. No, sve ostale linije imaju itekako smisla. Ovoj listi svakako nedostaju letovi za Helsinki i Gothenburg radi velike bh. dijaspore tamo, te letovi za Bruxelles, Genevu, Milano, Maltu (turisti, radnici), Podgoricu, Tiranu, Ankaru i Izmir.

Po prošlom konkursu Wizz Air je trebao letjeti na liniji Sarajevo-Rim, no ista se još uvijek nije realizirala, pa kompanija i dalje leti samo na dvije linije za London i Abu Dhabi. Ostaje za vidjeti hoće li se i kada ova linija realizirati.

Sarajevo je svjesno da se linija nije pokrenula radi ogromnog broja prizemljenih aviona Wizz Aira a radi problema sa motorima Pratt & Whitney. Linija ima svog smisla iz Sarajeva. Istim Kanton neće isplatiti sav novac subvencija Wizz Airu za subvencije i tako će biti sve do uspostave linije Sarajevo-Rim.