Kompanija Trigon Tekstil zainteresirana za ulaganje u BiH

trigon_fipa223

Vlasnik kompanije Trigon Tekstil Gokhan Sargan razgovarao je s direktorom Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) Gordanom Milinićem o mogućnosti ulaganja u tekstilni sektor Bosne i Hercegovine, te raspoloživosti radne snage u toj industriji.

Trigon Tekstil posjeduje fabrike tekstila u Istanbulu, Milanu i Hamburgu. S obzirom da žele širiti proizvodnju, Bosnu i Hercegovinu su uzeli u razmatranje između ostalog i radi činjenice da je vlasnik porijeklom iz BiH. U fazi su istraživanja tržišta u smislu raspoloživosti proizvodnih pogona i lokacija za investiranje, radne snage, koracima za osnivanje firme, troškovima poslovanja itd.

Plan je zaposliti 100 radnika u roku od šest mjeseci od pokretanja proizvodnje, 300 u roku od godine s tendencijom rasta do nekoliko hiljada zaposlenih u narednih nekoliko godina.

Milinić je upoznao investitora o tome da Bosna i Hercegovina ima dugu tradiciju u industriji tekstila, odjeće i industriji obuće, kao i iskusnu i kvalificiranu radnu snagu, ističući da je ovaj sektor privukao italijanske, njemačke i austrijske investitore koji veoma uspješno posluju u BiH.

Blizina tržišta zapadne i istočne Europe je jedna od značajnijih prednosti kada je riječ o ulaganjima u tekstilnu industriju, te jeftinija radna snaga u odnosu na ostale zemlje regije, saopćeno je iz FIPA-e.