Kompanija ukrajinskog oligarha kupila većinski udjel Perutnine Ptuj

PERUTNINA PTUJ

Ukrajinska grupacija MHP je od Slovenske industrije čelika (Sij) kupila većinski vlasnički udjel u Perutnini Ptuj. Sij je o tome izvijestio u priopćenju navodeći kako smatra da odluka ide u korist Grupe Perutnina Ptuj, javlja Jutarnji list.

“MHP je pokazao spremnost da podrži najveću slovensku grupaciju za preradu mesa ulaganjem, širenjem i daljnjim razvojem postojećeg poslovnog modela što će imati direktne koristi na samo za kompaniju nego i za lokalne proizvođače i zaposlenike”.

MHP, skraćenica za Mirovinski hliboproduct, prvi se put za Perutninu interesirao još 2015. godine.

Sij je prije tri godine izazvao veliko iznenađenje na slovenskom tržištu kad je ušao u vlasništvo Perutnine, a taj je posao izazvao i sukob između Andreja Zubickog, čelnika Sija i njegovog brata Evgenija. Perutnina tako prelazi iz komapnije koja je većinski ruskom vlasništvu u kompaniju koja je u većinski ukrajinskom vlasništvu. MHP je agenciji za zaštitu tržišnog takmičenja prijavio povećanje vlasničkog udjela u Perutnini te sada čeka saglasnost za konačno preuzimanje kompanije.

Za Perutninu se vodila teška borba jer je još krajem augusta glavni kandidat za kupnju bila francuska grupacija LDC, najveći evropski proizvođač piletine koji je prošle godine ostvario 3,6 milijardi eura prihoda. I s kojom je MHP konkurirao za kupnju francuske kompanije Doux, te izgubio. A tada na scenu stupaju Ukrajinci koji daju ponudu kojoj se nije moglo reći ne (iznos nije objavljen, ali prošle je godine Sij procjenjivao vrijednost Perutnine na 82 miliona eura), a iza njih stoji poznati slovenski biznismen Tomaž Lovše.

MHP, ispod čijeg loga piše “Agroindustrijski holding”, vuče korijene iz 1998. godine kad je Yurij Kosiuk osnovao kompaniju kojom i danas upravlja. Istovremeno je i većinski vlasnik kompanije sa 66 posto dionica. Kosiuk je jedan od ukrajinskih oligarha, imetak mu se procjenjuje na milijardu dolara, a od jula od decembra 2014. godine bio je u uredu ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka.

MHP je 15. maja 2008. godine zaključila Inicijalnu javnu ponudu u formi GDR-a (globalni depozitarni račun) izlistanih na Londonskoj berzi (kratica kompanije je MHPC). Kompanija se bavi uzgojem i preradom pilića i tržišni je lider u Ukrajini gdje prodaje oko 60 posto svoje proizvodnje. Ostatak se izvozi u više od 60 zemalja pod robnom markom Qualico. Posebnost kompanije je da ima i svoju proizvodnju žitarica na 370.000 hektara u svom vlasništvu koje koristi za prehranu pilića. Imaju proizvodne pogone u Holandiji i Slovačkoj.

Prošle godine je MHP ostvario 1,29 milijardi dolara prihoda, s porastom od 13 posto u odnosu na 2017. godinu i 230 miliona dolara dobiti. U prvom polugodištu ove godine prihodi su im porasli za 16 posto, na 694 miliona dolara.

Perutnina Ptuj je prošle godine ostvarila 166 miliona eura prihoda i 7,8 miliona eura dobiti. Uz Perutninu, MHP dobiva i njene podružnice po Balkanu, te kompanija u Austriji.

MHP će kupovinu, kako navode slovenski izvori, finansirati kapitalnim zaduženjem: za obveznice u iznosu od 750 miliona dolara s kamatnom stopom od 8,5 posto koje dolaze na naplatu 2020. godine zatražili su promjenu odredbi izdavanja.

MHP se u junu ove godine našao na udaru evropskih peradarskih kompanija koje su tvrdile da zloupotrebljava rupu u sporazumu o slobodnoj trgovini EU i Ukrajine: u svoje kompanije u EU uvozi bez carine uvozi pileća krila s dijelom prsa, što je oslobođeno carina, a zatim odvaja prsa te ih prodaje zasebno i tako ostvaruje veliku dobit.