Kompanije iz BiH proizvele oružja za 220 miliona KM

igman konjic

Kompanije koje posluju u okviru namjenska industrije FBiH proizvele su u prvih devet mjeseci ove godine naoružanja i vojne opreme u vrijednosti od oko 220 miliona KM, piše Dnevni avaz.

Samo 13 firmi proizvelo je robu u vrijednosti od 175 miliona KM, dok je s kompanijom „Unis Group“ ova brojka prerasla 220 miliona. Do kraja godine očekuje se zarada do 340 miliona KM.

U ove rezultate nisu ubrojani ugovori firme „AC Unity“ koja je proizvela domaću pušku i pištolj. Navedeni su samo poslovi u vrijednosti od 674 hiljade KM ali bez ugovora o izvozu pušaka.

„Igman“ iz Konjica u prvih devet mjeseci proizveo je oružja i opreme prema planiranim ugovorima za 83,2 miliona KM. Jedan od boljih rezultata ostvario je goraždanski „Unis Ginex“ od 31,5 miliona KM.

Vogošćanski „Pretis“ također se digao iz pepela. Firma koja je prije dvije godine poslovala s minusima sada je proizvela oružje u vrijednosti od skoro 16 miliona KM.

Novotravnička kompanija BNT – TMiH, koja je napravila prvu bh. haubicu, proizvela je oružja i opreme u vrijednosti od 8,8 miliona maraka.

„Pobjeda Tehnology“ Goražde ostvarila je proizvodnju u iznosu od 14,1 milion maraka, a „Pobjeda Rudet“ od 9,2 miliona.

Firma „Vitezit“, koja je bila u stečaju, za devet mjeseci je proizvela vojne opreme u vrijednosti od 2,3 miliona KM, dok je „Binasova“ proizvodnja bila vrijedna oko 5,2 miliona.

„Remontni zavod Hadžići“ ostvario je proizvodnju u iznosu nešto većem od milion KM, „Zrak“ u iznosu od 2,4 miliona a firma „Guma“ iz Bugojna u iznosu od 922 hiljade maraka.