Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kompletan vodič: Kako zaraditi novac na svjetskoj burzi od svoje kuće?

net

Na internetu postoji mnoštvo opcija za rad od kuće, a u ovom tekstu ćete detaljnije saznati o jednoj koja nam nudi mogućnost da sami određujemo kolika zarada bi nas zadovoljila.

Bez obzira čime se bavite, svatko može trgovati na svjetskoj burzi, a sam proces trgovanja i određivanja zarade koja bi nas zadovoljila je vrlo jednostavan i izgleda ovako:

Besplatna registracija

Prvo što trebamo učiniti, jest registrirati besplatni nalog na ovom LINKU, na koji nakon verifikacije automatski dobivamo 50 eura sa kojima možemo trgovati. Trgovanje sa ovih 50 eura je ograničeno na 30 dana, ali je svakako odlično za vježbu, a ukoliko za to vrijeme i istrgujemo traženi obim trgovanja, možemo ih podići zajedno sa profitom.

Odabir platforme za trgovanje

Nakon što smo registrirali nalog i dobili 50 eura, vrijeme je da se uključimo na burzu ulaskom na platformu za trgovanje. Nakon registracije, u meniju ćemo imati ponuđeno više platformi za trgovanje i ovisno od načina na koji želimo trgovati (preko računala ili smartphonea), biramo odgovarajuću. Ono što je bitno, jest, da je princip trgovanja isti na svim platformama. Mi smo u našem primjeru izabrali desktop platformu, koja se zove Web Trader.

Čime želimo trgovati?

Kada se ulogiramo na platformu s našim nalogom, prvo što radimo je biramo čime želimo trgovati. U ponudi su gotovo sve svjetske valute, nafta, zlato, srebro, kava, pšenica, plin i ostale robe, kao i dionice velikih svjetskih tvrtki. Predlažemo da izaberete nešto u što se razumijete, ili pratite, a ukoliko ništa takvog ne nađete, uvijek možete koristiti različite analize tržišta po kojima možete trgovati. Mi smo izabrali zlato.

Trgovanje

Sada je vrijeme da trgujemo i zarađujemo. Ako mislimo da će cijena zlata rasti ulazimo u kupovinu, klikom na gumb KUPITI, a ukoliko mislimo da će cijena zlata pasti ulazimo u prodaju, klikom na gumb PRODATI. Ono što je bitno naglasiti, jest da ne trgujemo fizički zlatom, već njegovom cijenom, pa tako možemo zaraditi i kada cijena raste, ali i kada cijena pada, jednostavno odabirom kupovine ili prodaje. Na primjer, ako je trenutna cijena zlata 1235 dolara po unci, a mi mislimo, ili imamo informaciju da će cijena zlata skočiti na 1236 dolara, tada ulazimo u kupovinu i kada cena dostigne 1236 dolara, mi smo zaradili na toj promjeni cijene.

Isto tako, ako mislimo ili imamo informaciju da će cijena zlata pasti na 1234 dolara, tada ulazimo u prodaju i kada cena padne na 1234 dolara, mi smo zaradili na toj promjeni cijene. Što se tiče iznosa sa kojim trgujemo, iznos prilagođavamo veličini našeg kapitala. U našem slučaju, sa ovih 50 eura koje smo dobili, to je minimalni iznos od 0.01 lota.

Određivanje zarade i sprječavanje gubitaka

Na prethodnoj slici ispod polja ’Iznos’ primijetit ćete gumb ’Postavi S/L T/P’. Klikom na ovaj gumb određujemo koliko smo novca spremni riskirati, ali također i koliko želimo da zaraditi na ovoj transakciji. S/L je skraćenica od Stop Loss ili Zaustavi Gubitak (Z/G), a T/P je skraćenica od Take Profit ili Uzmi Profit (U/P). Na primjer, ukoliko ulazimo u kupovinu na zlatu, S/L ćemo postaviti ispod trenutne cijene, na cijenu do koje smo spremni riskirati i time ćemo ograničiti eventualni veći gubitak, a T/P ćemo postaviti iznad trenutne cijene, na cijenu do koje mislimo da će zlato rasti, ili do cijene do koje smo zadovoljni ostvarenim profitom.

Sada kada smo to postavili možemo se opustiti, jer nakon toga sustav sve radi automatski – ukoliko cijena krene protiv nas, odnosno u našem primjeru krene padati, sustav će automatski zatvoriti našu trgovinu u trenutku kada cijena dodirne razinu postavljenog S/L i time spriječiti veće gubitke, a ukoliko cijena krene rasti, sustav će automatski zatvoriti našu trgovinu kada cijena dostigne razinu postavljenog T/P i time smo ostvarili profit koji smo unaprijed odredili i koji nas zadovoljava.

Ovaj proces svatko može ponoviti vrlo jednostavno i provjeriti krije li se možda u njemu neki novi George Soros, ili Warren Buffett. Ukoliko su naša predviđanja kretanja cijene točna, osigurali smo sebi dodatni prihod. Postoje i napredni alati i analize koje nam mogu pomoći da sa većom preciznošću predvidimo kretanje cijene, ali o tome ćemo neki drugi put.

Ukoliko mislite da bi Vam ovaj način alternativnog zarađivanja novca odgovarao i ukoliko želite da se okušate u trgovanju na svjetskoj burzi, registrirajte nalog ovdje i uzmite besplatnih 50 eura za trgovanje.