Ponuda u BiH

Kompletna kuća za 60 dana i za 27.200 maraka

ilustracija (1)
Ilustracija / FOTO: Facebook / Mont-Inženjering

“Najmanja kuća koju radimo je 46 kvadratnih metara i naša cijena bez PDV-a je 300 KM po kvadratu”

Zašto Amerikanci u nekim krajevima grade montažne kuće? Pa kada dođe prirodna katastrofa i uništi im kuću, neće puno žaliti za njima već se sagraditi ponovno montažnu”.

Tim riječima nam čovjek koji je montažnu kuću izgradio na Blidinju objašnjava način razmišljanja suvremenih Amerikanaca, piše Večernji list BiH.

A zašto se on odlučio na nju.

– Pa jednostavno je, kod nas nema prirodnih katastrofa, hvala Bogu, pa kuće mogu još duže izdržati. A ako se dogodi, nije izgubljeno onoliko koliko bi bilo da sam klasičnu kuću gradio – govori nam.

Novinar pomenutog lista ovih dana kao zainteresirani kupac obratio se na dvije adrese. Jedna je ona Mont-inženjeringa koji se smatra jednim od lidera u izgradnji montažnih kuća u BiH. Pitali su za objekt od 40 kvadrata.

– Cijena sistema “ključ u ruke” takvog montažnog objekta je 680 KM po m2 na gotove temelje. U cijenu je uračunat PDV, nemate obvezu smještaja ni prehrane radnika. Prijevoz je, također, uračunat u cijenu. U toj cijeni dobivate potpuno završen i useljiv objekt s krovom, limarijom, stiropor-fasadom (debljina stiropora je 5 cm) u boji po izboru, PVC vanjskom, a drvenom unutarnjom stolarijom, vodo i elektroinstalacije sa svim potrebnim sanitarijama, unutarnje ličenje, estrich, laminat, keramiku, ogradu na balkonu – saopštili su u ovoj firmi.

Praktički, za 27.200 KM dobije se kompletna kuća. Također, dali su i cijenu drugog sistema “visoki roch-bau”.

– Cijena je 510 KM po kvadratnom metru na gotove temelje. U toj varijanti dobijete pokriven objekt s limarijom, završenu fasadu, stolariju, razvedenu instalaciju struje i vode bez sanitarija te postavljanje gipsanih ploča s unutarnje strane zidova. Jamstvo na sve izvedene radove je 2 godine od dana predaje objekta vlasniku, a vijek trajanja je oko 100 godina po proračunima eminentnih stručnjaka. U svim varijantama se računa bruto površina. Za izgradnju objekta treba maksimalno 60 dana. Radimo po cijeloj BiH – saopštili su u ovoj bh. firmi.

Raspitivali su se i za montažnu kuću u Kasthouseu.

– Najmanja kuća koju radimo je 46 kvadratnih metara i naša cijena bez PDV-a je 300 KM po kvadratu.

Cijena prijevoza ovisi o udaljenosti. Montaža je uključena u cijenu. Što se tiče stabilnosti, ta kuća je kao i svaka druga normalna kuća po svim proračunima. Ovisi, uvelike, o temeljima, koliko su stabilni i na kakvom su terenu, ali to vam je važno za svaku kuću – kazao je prodavač kojeg smo kontaktirali preko kupoprodajnog servisa Olx.

Kako godine prolaze, mnogi traže mir daleko od gradske vreve i užurbanog ritma, a montažne kuće, postaju sve popularnije, a prihvatljive su i cjenovno u odnosu na klasične.