PROMOCIJA PRIVREDE

Komšić u Predsjedništvu BiH želi ekonomsko Vijeće

Predsjedništvo_dodik_dzaferovic_komsic

Ciljevi Vijeća bili bi promocija bosanskohercegovačke privrede i direktni kontakti sa stranim investitorima zainteresiranim za ulaganja u BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić će na narednoj sjednici Predsedništva BiH predložiti uspostavljanje Vijeća Predsjedništva za ekonomska pitanja i evropske integracije.

Ova ideja proizašla je iz razgovora na sastanku Komšića sa ekonomskim stručnjakom i bivšim ambasadorom BiH u Belgiji, Draškom Aćimovićem.

Ciljevi Vijeća bili bi promocija bosanskohercegovačke privrede i direktni kontakti sa stranim investitorima zainteresiranim za ulaganja u BiH, piše portal Srpskainfo.

– Ugledni stručnjaci, kao dio Vijeća koje bi funkcionisalo na pro bono osnovi, svojim će ugledom, znanjem i kontaktima stvarati bolje uslove za strane ulagače i nove investicije u BiH – navedeno je nakon sastanka.

Kako su objasnili, Vijeće bi imalo ulogu koordinatora sa stranim i domaćim investitorima, ali i s institucijama u BiH, za brže i efikasnije pokretanje ekonomije u našoj zemlji.

Kako će ovu ideju prihvatiti ostali članovi Predsedništva BiH još nije poznato. Iz kabineta predsjedavjućeg Milorada Dodika kažu da do njih još nije stiglo ništa zvanično po ovom pitanju.

– Do predsjedavajućeg Predsjedništva BiH još nije stigao nikakav zavaničan prijedlog, tako da ne možemo ništa da komentarišemo. Kada dobijemo tu inicijativu, pismenu, u skladu sa Ustavom i poslovnikom, onda ćemo da damo svoje mišljenje i odgovor na tu temu – rekao je kratko savjetnik Milorada Dodika, Radovan Kovačević.

Kako je Draško Aćimović istakao, prije dvije sedmice je u Republici Srpskoj održan sastanak s jednom velikom trgovačkom mrežom, koja ostvaruje godišnji promet u iznosu od tri milijarde evra, a zainteresovana je za izvoz prehrambenih proizvoda iz cijele BiH.

On je tim povodom predložio da bi svaki od članova Predsjedništva BiH mogao odabrati po dva ekonomska stručnjaka za formiranje Vijeća.