Konferencija o liderstvu u biznisu u Banja Luci

banja luka banjaluka

Pod sloganom „Korak po korak“, Ured specijalnog predstavnika EU u BiH, održat će 9. februara/veljače u Banja Luci šestu, posljednju u nizu, konferenciju o liderstvu u biznisu kako bi se unaprijedio kvalitet diskusije i aktivnosti vezanih za socio-ekonomske reforme u Bosni i Hercegovini.

I ova konferencija, kao i dosadašnjih pet koje su održane u Tuzli, Mostaru, Bijeljini, Bihaću i Sarajevu, fokusirat će se na uspješne priče u poslovnom sektoru Bosne i Hercegovine i istovremeno razmatrati kako socio-ekonomsko okruženje utiče na poslovne prilike, rast kompanija i ekonomski razvoj. Očekuje se da će predstavnici poslovne zajednice, lokalnih vlasti, NVO, akademske zajednice također diskutovati o izazovima i prilikama lokalnog poslovnog okruženja u kontekstu približavanja tržištu EU.

Pored predstavljanja informacija o poziciji lokalnih tržišta u regijama, konferencije se bave pitanjima važnim za približavanje BiH Evropskoj uniji. Eminentni stručnjaci iz BiH i regije govoriće o kompanijama koje uspješno posluju ili izvoze na tržište Evropske unije, izazovima sa kojima se susreću i odgovorit će na pitanja o organizacijskim kapacitetima koji su potrebni preduzećima i vladama u pristupu tržištu EU, te o tome kako EU fondovi podstiču ekonomski razvoj u njihovim zemljama.

Na konferenciji koja se održava u Banja Luci, pozdravni govor održat će ambasador Lars-Gunnar Wigemark, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, a učestvovat će, između ostalog: Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, Bojan Vuković (DVC Solutions), Saša Trivić (Krajina Klas), Dragan Ninić (Lanaco), Miloš Todorović (Ekonomski centar), Slavko Simić (ekonomski ekspert), Miloš Tomanović (Omega Consulting), Saša Cvetojević (Insako), Aleksandar Damnjanović (Centar za javno-privatno partnerstvo), Slavica Kuharski (Locodeals) i mnogi drugi uspješni privrednici i eksperti u oblasti ekonomije.