Konferencija o ženskom poduzetništvu u Sarajevu

zene-biznis111

Konferencija ”Žensko preduzetništvo – motor za stvaranje radnih mjesta – primjeri dobre prakse u Bosni i Hercegovini” bit će održana sutra u Sarajevu, u organizaciji Asocijacije poduzetnica u BiH ”ONE” u partnerstvu i uz podršku Regionalnog centra za razvoj preduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Evrope (SEECEL) iz Zagreba.

Cilj Konferencije je predstavljanje rezultata regionalnog projekta ”Žensko preduzetinštvo-motor za stvaranje radnih mjesta u jugoistočnoj Evropi” koji je realiziran od 2012. do 2015. godine.

Uz organizatorke, Konferenciji će prisustvovati predstavnici nacionalnih poslovnih udruženja, institucija, kao i međunarodnih organizacija sa sjedištem u BiH.

Nosioci projekta su Regionalni centar za razvoj preduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe (South East European Centre for Entrepreneurial Learning – SEECEL) i Inicijative za održivi rast (Gender Task Force-GTF), uz koordinaciju Vijeća za regionalnu saradnju (Regional Cooperation Council – RCC).

U Projektu su učestvovale preduzetnice iz zemalja jugoistočne Evrope (Crna Gora, Srbija, Albanija, Hrvatska, BiH, Makedonija, Kosovo), Turske i Moldavije.

Osnovni ciljevi Projekta su promocija ženskog preduzetništva u zemljama jugoistočne Evrope kroz zajednički trud javnog i privatnog sektora, promocija primjera dobre prakse u ženskom preduzetništvu, a u saglasnosti s Evropskim zakonom o malom i srednjem preduzetništvu (SBA), kao i izgradnja i jačanje nacionalnih i regionalnih mreža i udruženja žena preduzetnica, saopćili su organizatori.