Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konferencija WTO: BiH u završnoj fazi pregovora za punopravno članstvo

flags-wto

Parlamentarna konferencija o Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) održat će se 9. i 10. decembra u Buenos Airesu, u Argentini, javlja Anadolu Agency (AA).

Parlamentarna konferencija, koju su zajednički organizovali Interparlamentarna unija (IPU) i Evropski parlament, biće posvećena pripremama za održavanje 11. Ministarske konferencije WTO, koja će se 10. decembra održati takođe u glavnom gradu Argentine.

Prema najavama, Parlamentarna konferencija o WTO u Buenos Airesu biće prilika za dijalog parlamentaraca iz svih krajeva svijeta sa pregovaračima i zvaničnicima WTO. Istovremeno, na ovom skupu biće riječi i o pitanju e–trgovine i internacionalizacije malih i srednjih preduzeća, a raspravljaće se i o ulozi multilateralizma u vrijeme povećanja protekcionizma.

Osim bilateralnih susreta sa članovima parlamentarnih delegacija, Delegacija PSBiH prisustvovaće i inauguralnoj sjednici Ministarske konferencije WTO, Simpozijumu o trgovini i održivom razvoju, te Biznis forumu Ministarske konferencije WTO. Bosna i Hercegovina je u završnoj fazi pregovora za punopravno članstvo u WTO.

Delegaciju koja će prisustvovati Parlamentarnoj konferenciji u ime BiH čine predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ognjen Tadić, predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma PSBiH Šemsudin Mehmedović i predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH Predrag Kožul.

 

wto