Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Konsolidovana dobit Raiffeisen banke za pola godine 46 miliona eura

raiffeisen111

Raiffeisen Bank International AG (RBI) tokom prve polovine 2015. godine ostvarila je dobit prije oporezivanja od 467 miliona eura, što je za 10 procenata ili 51 milion eura niže od iznosa ostvarenog u istom periodu prošle godine.

Dok je prihod iz redovnog poslovanja za 14 procenata niži od prošlogodišnjeg iznosa, a usljed pada neto prihoda od kamata, veće kursne razlike za derivate te niži jednokratni efekti u odnosu na prethodnu godinu (izdvajanja u skladu sa Zakonom o poravnanju u Mađarskoj) osigurali su pozitivan trend dobiti prije oporezivanja.

[pull_quote_right]U poređenju sa istim periodom prošle godine, opšti administrativni troškovi smanjeni su za 131 miliona eura i iznose 1.388 milion eura[/pull_quote_right]

Dobit poslije oporezivanja opala je za 12 procenata na godišnjoj osnovi, te iznosi 326 miliona eura. Konsolidovana dobit je u prvom polugodištu iznosila 288 miliona eura, što predstavlja pad od 16 procenata ili 57 miliona eura.

– Prvu polovinu 2015. godine obilježila su četiri faktora: visoka volatilnost deviznih tržišta, zadržavanje niskih kamatnih stopa, recesija u Rusiji i Ukrajini te privredni oporavak u srednjoj Evropi. Sve u svemu, nisam potpuno nezadovoljan našim polugodišnjim rezultatima. Značajno poboljšanje naših koeficijenata kapitala posebno je važno – pojasnio je generalni direktor RBI Karl Sevelda.

Prosječan broj dionica u opticaju, u izvještajnom periodu, iznosio je 292,4 miliona (u istom periodu prošle godine: 278,5 miliona). Pomenuto je rezultiralo zaradom po dionici od 0,98 eura.

Prihod iz redovnog poslovanja opao je za 11 procenata na godišnjoj osnovi, odnosno 303 miliona eura te iznosi 2.444 miliona eura. To je prije svega rezultat snažnih valutnih fluktuacija (posebno ruske rublje i ukrajinske hrivnje).
U prvih šest mjeseci ove godine zabilježen je pad neto prihoda od kamata od 14 procenata, odnosno 272 miliona eura, na vrijednost od 1.682 miliona eura na godišnjem nivou.

Pored toga što je uzrokovano umanjenom neto kamatnom maržom, pomenuto je također rezultat smanjenja neto kamatnog prihoda po osnovu valutnih kretanja u Ukrajini (pad od 65 miliona eura) i Rusiji (pad od 50 miliona eura), kao i kašnjenja u otplati kredita u Aziji (pad od 29 miliona eura). Uz to, neto prihod od kamata u Poljskoj opao je za 34 miliona eura, a usljed kontinuirano niskih kamatnih stopa na tržištu.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, opšti administrativni troškovi smanjeni su za 131 miliona eura i iznose 1.388 milion eura.

Osim toga, koeficijent trošak/prihod veći je za 1,5 procentnih poena i iznosi 56,8 procenata, a što se prvenstveno može pripisati umanjenom neto kamatnom prihodu.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, neto rezervisanja za potencijalne gubitke veća su za četiri procenta, odnosno 24 miliona eura, tako da ista iznose 592 miliona eura. Navedeno je uglavnom rezultat povećanja rezervisanja za pojedinačne kreditne gubitke za 28 miliona eura na 583 miliona eura, dok su rezervisanja po portfelju manja za tri miliona i iznose 12 miliona eura, saopćeno je iz službe za Odnose s javnošću Raiffeisen Bank.