Biznis

EU4Business

Kontinuirana podrška EU i njemačke vlade razvoju privatnog sektora u BiH

19/10/2020

EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH

Projekt „Centar za digitalizaciju, podizanje konkurentnosti i inovacije u MSP – DigIT“, koji ima za cilj podići konkurentnost i inovacione kapacitete izvozno-orijentisanih malih i srednjih preduzeća (MSP) u metalskom sektoru Republike Srpske, otpočeo je sa realizacijom.

Projekt traje 18 mjeseci, a njegova ukupna vrijednost je 484.379 KM, od čega 383.998,39 KM sufinansira Evropska unija u okviru EU4Businessa.

Projektom će biti uspostavljen Centar za digitalnu tranformaciju Privredne komore Republike Srpske (PKRS), kroz koji će biti obučeno deset IT konsultanata za izradu digitalnih mapa i digitalnih strategija u ciljanim privrednim subjektima. Realizacija projektih aktivnosti, kao što su info dani, webinari, IT konferencija i ostalo, usmjerene su na povećanje svijesti kompanija o značaju i neophodnosti digitalne transformacije, kao i njihovog znanja o procesima koje donosi digitalizacija, a koja preduzećima omogućava poslovnu optimizaciju, smanjenje troškova i povećanje produktivnosti.

– Jačanjem konkurentnosti kompanije će povećati prodaju i plasman svojih proizvoda na domaćem i inostranom tržištu, te će na taj način obezbjediti i nova radna mjesta – navode iz PKRS.

Privredna komora Republike Srpske će kroz Centar za digitalnu transformaciju, u saradnji sa partnerima, razviti održivu standardizovanu podršku za MSP u procesu digitalne transformacije, te pružiti podršku preduzećima u ovim procesima.

Projekt realizuje PKRS u partnerstvu sa Područnom privrednom komorom Banja Luka, Inovacionim centrom Banja Luka, te kompanijama Saga NFG d.o.o. Banja Luka i Topinox d.o.o. iz Prnjavora.

EU4Business podstiče razvoj preduzetništva, izvozno orijentisanih sektora, turizma i poljoprivrede, kao i ruralni razvoj, s ciljem jačanja ekonomije BiH. EU4Business je vrijedan 16,1 miliona eura, a zajednički ga finansiraju Evropska unija (15 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (1,1 miliona eura). Projekt zajedno provode GIZ, ILO i UNDP, od aprila 2018. godine do marta 2022. godine.

EU4Business je dio programa Lokalne razvojne strategije – Programa lokalne samouprave i ekonomskog razvoja u BiH, koje podržava Federalno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) SR Njemačke, saopćeno je iz PKRS.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.