Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sporazum s VTK-a BiH

Kordić: Želimo postići da regija Hercegovine u svijetu bude pojam kada je riječ o vinu

Foto: Branka Soldo/FENA

Kroz sljedeću godinu Grad Mostar će zajedno s vinarima, Vanjskotrgovinskom komorom i USAID-om organizirati mnoge događaje u kontekstu pozicioniranja Hercegovine kao vinske regije

Grad Mostar i Vanjskotrgovinska komora (VTK) BiH u ponedjeljak su u Mostaru potpisali Memorandum o razumijevanju s ciljem daljnjeg unaprjeđenja i promocije Vinske ceste Hercegovine, uspostavljajući temelj za zajednički rad na razvoju i promociji ove turističke rute na domaćem i međunarodnom tržištu.

Gradonačelnik Mostara Mario Kordić kazao je kako je Grad Mostar iznimno ponosan da može biti europski grad vina i da u sljedećoj godini iskoristi sve ono što jedna takva titula donosi.

Saradnja s USAID-om

-S ponosom smo preuzeli nagradu od Grada Toulousea i dat ćemo sve od sebe da to bude i zaslužena nagrada. Osobno se zajedno s vinarima Hercegovine veselim ovom projektu i mislim da će nam cijela 2024. biti u znaku promocije turizma i vina, da pokažemo svijetu kako je ovo stvarno regija koja je spomenutu titulu dobila zasluženo. Još jednom šaljem srdačan pozdrav vinarima jer bez njih ovo sigurno ne bi nikako bilo moguće, a meni kao gradonačelniku je čast da kroz Grad Mostar kao neko administrativno središte Hercegovine damo još jedan dodatni zamah i dimenziju kako bi sutra regija Hercegovine u svijetu bila pojma kada pričamo o vinu – istaknuo je gradonačelnik.

Kroz sljedeću godinu Grad Mostar će zajedno s vinarima, Vanjskotrgovinskom komorom i USAID-om organizirati mnoge događaje u kontekstu pozicioniranja Hercegovine kao vinske regije.

-S obzirom da ovdje imamo dvije autohtone sorte vina, već imamo nekakvu komparativnu prednost u odnosu na sve druge svjetske regije, jer to je nekakav unikat, nije baš tako često da neka regija ima dvije autohtone sorte. Vinari su napravili veliki dio posla, ovo je sad institucionalno povezivanje i dodavanje dodatne dimenzije kako bi to sve skupa imalo glavu i rep. Želimo kroz turizam nametnuti cijelu ovu priču da ljudi kada budu dolazili ovdje znaju da dolaze u regiju vinogradarstva, vinara i ostaloga, i uz sve ono kulturnog sadržaja što imamo u regiji Hercegovini će to biti kompilacija svega lijepoga i mislim da ćemo onda uspjet napraviti ono što cijelo vrijeme propagiramo, da Mostar ne može biti turističko izletište već destinacija koja ima itekako što ponuditi – kazao je Kordić.

Predsjednik VTK-a BiH Vjekoslav Vuković kazao je kako je Zakon o organizaciji tržišta vina u BiH veliki plus.

Vinska cesta Hercegovine

-Bez tog zakona ne biste mogli tako jednostavno ući u ovakvu priču, a taj zakon otvorio nam je europska vrata, što znači vrata stranim tržištima. To je velika prednost ove regije, u kojoj se godišnje proizvede 180 milijuna litara vina, što nije malo. Kad smo bili s kolegama iz Toulousea vidjeli smo da smo mali, ali naša kvaliteta usluge treba nadomjestiti svu tu razliku – kazao je Vuković.

Istaknuo je kako Vinska cesta Hercegovine povećava vidljivost ove regije u međunarodnim očima.

-Vinska cesta sama po sebi je vinska, turistička, gastro, enološka, sportska i svaka druga. Ona povećava vidljivost ove regije u međunarodnim očima. Slijedom toga, kod Zakona o organizaciji tržišta vina čeka nas mnogo posla, on ima 18 različitih podzakonskih akata da bismo definitivno bili rame uz rame s najvećim svjetskim proizvođačima vina. Nadamo se da će ekspertize koje sa sobom nose i kolege iz USAID-a, koji su ovdje bili nesebična potpora cijelom radu, da ćemo i u tom legislativnom kontekstu uspjeti sve stvari posložiti i biti definitivno prvaci. Ono što nas ističe u odnosu na druge su nemjerljive kvalitete do kojih smo došli, a tome svjedoči veliki broj zlatnih, brončanih i platinastih nagrada koja su naša vina dobila – naglasio je Vuković.