Biznis

evropska centralna banka

Korona prepolovila dobit banaka

15/08/2020

Slabijim rezultatima banaka najviše su pridonijeli smanjeni prihodi i povećane rezervacije za gubitke do kojih bi moglo doći uslijed nemogućnosti vraćanja kredita u okolnostima pandemije

Iako su se banke dosad uspješno nosile s koronakrizom, istraživanje Evropske centralne banke među 86 banaka eurozone pokazuje da bi se mnoge od njih mogle naći u teškoćama jer neće moći udovoljiti propisanim kapitalnim zahtjevima.

U lošijem scenariju, u slučaju da BDP eurozone padne 12,6 posto, stopa ukupnog kapitala banaka smanjila bi im se za 5,7 posto, što bi za nekoliko banaka značilo da moraju potražiti dodatni kapital kako bi udovoljile regulatornim zahtjevima.

Za očekivati je da bi se u sličnoj situaciji mogle naći i neke manje hrvatske banke koje su slabije kapitalizirane ali većina ne bi trebala imati takvih problema jer je stopa ukupnog kapitala bankarskog sistema oko 20 posto, znatno iznad minimalno potrebnih osam posto.

Proteklih sedmica objavljeni rezultati poslovanja banaka pokazuju da je koronakriza već ostavila značajan trag na njihove poslovne rezultate – u prvoj polovini godine dobit im je mahom prepolovljena.

Slabijim rezultatima banaka najviše su pridonijeli smanjeni prihodi i povećane rezervacije za gubitke do kojih bi moglo doći uslijed nemogućnosti vraćanja kredita u okolnostima pandemije.

Međutim, sasvim je izgledno da će se u idućem periodu povećavati broj građana i preduzeća koji neće biti u mogućnosti vraćat kredite, piše u subotu Jutarnji list.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.