Biznis

"Adria-Hishtil"

Košarac: Isporučene pošiljke sadnog materijala povrća iz BiH na rusko tržište

10/09/2021
FOTO: D. Musa / radio-capljina.com

Isporučilac presadnica povrća je kompanija ''Adria-Hishtil'' iz Čapljine, koja ima visoku godišnju proizvodnju sadnica

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potvrdio je da su na rusko tržište isporučene pošiljke sadnog materijala povrća iz BiH, nakon uspješno završene fitosanitarne kontrole i svih ostalih obaveznih inspekcijskih procedura.

On je precizirao da je riječ o hibridnom kontejnerskom rasadu paradajza u ukupnoj količini 72.000 komada, koje su poslate u Rusku Federaciju u dvije pošiljke po 36.000 komada, 24. avgusta i 7. septembra ove godine.

Isporučilac presadnica povrća je kompanija ”Adria-Hishtil” iz Čapljine, koja ima visoku godišnju proizvodnju sadnica.

– Naši intenzivni pregovori sa ruskom stranom rezultirali su pozitivnim vijestima za domaće poljoprivrednike. Uspjeli smo da isporučimo sadni materijal povrća u Rusku Federaciju, koja je naš važan spoljnotrgovinski partner – naglasio je ministar Košarac.

On je istakao da je ruska fitosanitarna služba, nakon detaljnih inspekcijskih provjera zaprimljene dokumentacije, uz aktivno učestvovanje Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, dozvolila uvoz navedenih pošiljki.

– Uspješan plasman sadnog materijala povrća na zahtjevno rusko tržište daje nam uvjerenje da će u narednom periodu ovaj posao biti nastavljen u korist domaćih proizvođača. Uvjeren sam da će uspješna saradnja sa Ruskom Federacijom otvoriti prostor i za druge proizvođače iz Republike Srpske i Federacije BiH, kako bi svoje proizvode plasirali na rusko tržište – rekao je Košarac.

On je podsjetio da je BiH ranije odobren nastavak izvoza sadnica voća u Rusku Federaciju, nakon čega su domaće kompanije ostvarile uspješan plasman svojih proizvoda na tržište ove države.

– S obzirom na to da Republika Srpska i Federacija BiH imaju potencijale i perspektivu za proizvodnju sadnog materijala, naš cilj je da unaprijedimo posao i jačamo spoljnotrgovinsku razmjenu sa Ruskom Federacijom. Otvaranje novih tržišta je politika od koje nećemo odustati, jer smo opredijeljeni da štitimo domaću proizvodnju i stvaramo uslove za nastavak i razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta – zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.