Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ministar ekonomije BiH

Košarac o kosovskom ukidanju taksi: Bilo bi poželjno da nema uslovljavanja

kosarac

Mislim da treba biti vrlo oprezan imajući u vidu mogućnost uvođenja mjera reciprociteta i organičenog roka važenja odluke o ukidanju taksi od strane privremenih institucija Kosova, rekao bh. ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa

Staša Košarac, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, osvrnuo se na sinoćnju odluku Vlade Kosova da ukine 100-postotne takse na uvoz roba iz BiH, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Informisan sam o odluci privremenih institucija Kosova da takse na robe iz BiH i Srbije budu ukinute. No, o tome još nemam zvanično obavještenje, niti stav Sekretarijata CEFTA-e. Mislim da treba biti vrlo oprezan imajući u vidu mogućnost uvođenja mjera reciprociteta i organičenog roka važenja odluke o ukidanju taksi od strane privremenih institucija Kosova. Bilo bi poželjno da nema uslovljavanja u tom procesu“, istakao je Košarac.

Dodao je da želi naglasiti da bi ukidanje jednostrano uvedenih taksi pozitivno uticalo na vanjskotrgovinsku razmjenu i da se nada se da će privrednici iz BiH biti adaptirani za nastavak poslovne saradnje sa firmama na Kosovu.

“Sasvim je jasno da je Priština uvođenjem taksi grubo prekršila CEFTA sporazum. Zbog toga ćemo u okviru jednogodišnjeg predsjedavanja BiH CEFTA-om insistirati na dodatnom protokolu sedam za rješavanje sporova između CEFTA strana'“, poručio je Košarac.