Biznis

ministar ekonomije

Košarac: Očuvanje i zaštita domaće proizvodnje je naša zvanična politika

01/09/2020

Na sastanku je izražena podrška kampanjama entitetskih privrednih komora ''Naše je bolje'' i ''Kupujmo domaće''

Očuvanje i zaštita domaće proizvodnje je zvanična politika Vijeća ministara Bosne i Hercegovine te Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, pri čemu nijedna poljoprivredna grana nema privilegovan položaj, istaknuo je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac na sastanku s predstavnicima Koordinacije udruženja peradara i živinara u BiH, s kojima je razgovarao o problemima u proizvodnji i prometu pilećeg mesa, saopćeno je iz resornog miknistarstva.

Na sastanku je konstatirano da je domaćim proizvođačima omogućeno da meso peradi, proizvode od mesa peradi i jaja za dalju preradu mogu izvoziti u zemlje CEFTA-e i EU, te da će u narednom periodu Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH u saradnji sa nadležnim institucijama Republike Srpske i Federacije BiH aktivno raditi na stvaranju uslova za izvoz konzumnih jaja. Istaknuto je takođe da u prethodnom periodu nije došlo do povećanja uvoza mesa peradi u odnosu na radniji period, ali da je on i dalje veći u odnosu na izvoz.

– Očigledno je da se, osim domaćih proizvođača vina i crvenog mesa, sa velikim problemima i posljedicama pandemije koronavirusa suočavaju i peradari. Potpuno smo opredijeljeni da izađemo u susret našim proizvođačima i tragamo za rješenjima koja će značiti oporavak i nastavak poslovanja u ovom teškom periodu – rekao je ministar Košarac.

Od Ureda za veterinarstvo BiH je zatražio da, primjenjujući pozitivne zakonske propise, donese određene administritivne mjere, kao i da pojača inspekcijski nadzor, imajući u vidu problem u distribuciji određenih proizvoda od mesa peradi koji se u BiH uvoze u zamrznutom, a u konzumu pojavljuju u svježem stanju.

– To je potpuno neprihvatljivo s aspekta zaštite zdravlja naših građana. O ovom problemu informisaćemo i Agenciju za nadzor nad tržištem u BiH, Agenciju za bezbjednost hrane BiH, kao i inspektorate u Republici Srpskoj i Federaciji BiH – poručio je ministar.

Na sastanku je izražena podrška kampanjama entitetskih privrednih komora ”Naše je bolje” i ”Kupujmo domaće”. Ukazano je i na potrebu izgradnje kafilerije u BiH, a kao jedna od potencijalnih lokacija zbog povoljnog geografskog položaja je predložen grad Doboj.

Sastanku je prisustvovao i direktor Ureda za veterinarstvo Ljubomir Kalaba.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.